Месец преди референдумът да бъде сключен, той вече е бил

...
Месец преди референдумът да бъде сключен, той вече е бил
Коментари Харесай

Десислава Трифонова: Меморандумът с “Джемкорп“ е консумиран, преди да е подписан

Месец преди референдумът да бъде подписан, той към този момент е бил употребяван. Това разгласи шефката на времената парламентарна комисия по меморандума с " Джемкорп " Десислава Трифонова от ГЕРБ пред БТВ тази заран.
Прочетете още
На 25 февруари има среща в Министерството на енергетиката с " Джемкроп " и още същия ден тогавашният изпълнителен шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов праща мейл до корпорацията, с която се желае доставка на газ за март месец при към момента настоящ контракт с " Газпром ". Това е ден след началото на войната на Русия против Украйна, уточни Трифонова.  

Освен всичко такива доставки може да се вършат единствено през борсата, добави депутатката.

Имало е дълга преписка, само че не и доставка, т.е. нищо не сме платили, призна тя. Но фактът, че са нарушили законът за енергетиката, дребен ли е, попита тя.

Докладът на ръководената от нея комисия бе признат предишния четвъртък от Народно събрание и се дава за следствие на прокуратурата. 

Трифонова акцентира и интереса към " Топлофикация - София " на корпорацията, като се възмути, че министърът приказва с корпорацията за вложения в дружество, което не е под шапката му, а е благосъстоятелност на столичната община. То обаче е оповестено за стратегическо за страната, кметът на София също се е срещала с представители на компаниите от корпорацията и е получено ангажиращо писмо за капиталови планове, напомни водещата Мария Цънцарова и попита дали кметът е алармирал за проблеми с " Джемкорп ".  Въобще не сме обсъждали какви срещи са имали, общината може да прави неща за своето сдружение, само че в последна сметка не знам да са предприемани дейности, отвърна депутатката от ГЕРБ.

Притеснителното нещо, на което никой не обърна внимание, е, че Кирил Петков излъга, че е упълномощил инспекция на евентуалния вложител и че в корпорацията няма съветски капитали, акцентира Трифонова. Припомни, че през април тогавашният министър председател афишира пред депутатите, че е упълномощил инспекция на службите и цитира думите му от този момент: " Когато го подписахме, ние възложихме инспекция и установихме, че към този миг няма съветски вложители ".  А в писмото на ДАНС до краткотрайната комисия се показва, че министър председателят не е възлагал инспекция от службата, добави тя.

Петков е опроверган и от Гълъб Донев, който споделя, че в Министерски съвет няма документи за възлагана инспекция.

Петков крил и от Корнелия Нинова и Христо Иванов истината за меморандума, съобщи шефката на анкетната комисия.

По линия на интернационалната правна помощ България би трябвало да получи спомагателна информация, тъй като има съществени обвързаности и към сегашния миг на лица от корпорацията с президента на Руската федерация, съобщи още Трифонова.

Претенции към компанията IP3 нямаме, тя е с добър имидж и диалозите в Съединени американски щати са били с нея, само че до през днешния ден не е ясно по какъв начин " Джемкорп " се появява след това в меморандума, уточни тя. И настоя, че би трябвало да се обясни благодарение на Лондон работил ли е Асен Василев с Атанас Бостанджиев (представител на корпорацията за България). Да се откри и с какви още съветски жители се познава някогашният вицепремиер. Това е офшорка, данни за чиито притежатели и до през днешния ден няма данни, само че има обвързаности с Русия, заключи Трифонова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР