Месец преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли листите на

...
Коментари Харесай

Партийните листи: повече стари имена, малко нови и няколко назаем

Месец преди предварителните парламентарни избори на 11 юли листите на партиите, които се чака да минат бариерата за Народното събрание, към този момент са регистрирани и предстоящо в тях не се виждат обилни промени. Водачите са съвсем същите като през април, а на челни и избираеми места в описите са главно познати партийни и непартийни лица, някогашни министри и депутати. Новите имена са малко, изключително разпознаваемите. Сред тях въпреки всичко се открояват няколко познати от други партии от предишното лица: някогашният здравен министър в кабинета на Иван Костов и член на ДСБ (до 2014 г.) Илко Семерджиев се оказа в листа на ГЕРБ, а Милен Керемидчиев, някогашният зам.-министър на външните работи в държавното управление на Сакскобургготски, е на избираемо място в партията на Слави Трифонов.

ГЕРБ, която е в изолираност и под водопад от кавги, пробва да противодейства с известно кадрово ободряване и подмладяване на листите, само че то е по-осезаемо в по-задните редове. Изборът на кандидат-депутати на Българска социалистическа партия пък още веднъж мина със кавги и спорове по места, което надали ще стимулира изтощените от вътрешнопартийните кавги леви гласоподаватели. Малко по-съществени промени има при " ИТН " (ИТН), която като нова партия към момента " намества " титулярите и състава си. Интересът към нея разбираемо е максимален на фона на огромните упования и новината че самият Слави Трифонов няма да е народен представител.
ГЕРБ - млади лица, само че на задна линия
В последните седмици ГЕРБ настойчиво лансираха тезата, че ще заложат на младежите в листите, а водачът Бойко Борисов организира показни срещи с младежи от групировката. Въпреки това обаче първите места в листите остават за част от досегашните министри за съдружните сътрудници от Съюз на демократичните сили и представители на гражданската квота. Младите фрагменти са на по-задни места, а в някои листи има и разбърквания.

Няколко дългогодишни депутати и някогашни министри от ГЕРБ са изпаднали този път от описите като Вежди Рашидов, който дълги години се кандидатираше от Пловдив. В листите не е и дългогодишният народен представител и някогашен съучастник на Бойко Борисов от времето преди той да влезе в политиката - Пламен Тачев (който се кандидатираше в Плевен), както и някогашният член на управлението на ГЕРБ Пламен Нунев (в Русе). Няма я и досегашният правосъден министър Десислава Ахладова, която се върна на съдийското си място и се отхвърли от вота.

Като наказване за бургаската конструкция пък наподобява отстраняването от листата на някогашния екоминистър Ивелина Василева. През април от ГЕРБ - Бургас, не одобряваха слагането отпред на локалната листа Любен Дилов-син, който и в този момент е лидер там, и очевидно се опълчиха на махането на кмета на Бургас Димитър Николов от зампредседателското място в партията.

Разместване на челните места има единствено в столичния 24-ти изборен регион, където за лидер е подложен препоръчаният от Борисов за министър председател Даниел Митов. Бившият транспортен министър Росен Желязков, който оглавяваше листата на предходния избор, остава да води тази в Благоевград. Борисов още веднъж ще е отпред на две листи - в 25-и регион в София и в Пловдив. На третата избираема позиция е юристът от гражданската квота Радомир Чолаков, който беше народен представител в последния парламент, както и някогашният министър на опазването на здравето от държавното управление на Иван Костов и някогашен член на ДСБ Илко Семерджиев, също от гражданската квота. Такива са и водачите на листите в Пловдив-област Дани Каназирева и във Видин - Росица Кирова. Бившият здравен министър Костадин Ангелов още веднъж води във Варна и Велико Търново, а сътрудниците му Младен Маринов и Красен Кралев - в София-област и в Русе. Бившият районен министър Петя Аврамова пък е във Враца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР