/ Месец и половина след трагедията в Турция и Сирия

...
/ Месец и половина след трагедията в Турция и Сирия
Коментари Харесай

Турция, Колима, Америка. Къде ще е следващото мощно земетресение?

/ Месец и половина след нещастието в Турция и Сирия мощни земетресения доведоха до опустошения в Пакистан и Еквадор. Жертвите са стотици. Защо в разнообразни елементи на света земетресенията следват едно след друго и правилно ли е, че в последно време зачестяват - в материала.

Желе вместо земя

Земетресение с магнитуд 6,5 стана във вторник, 21 март, в Афганистан, покрай границата с Таджикистан. Вторичните земетресения бяха усетени в няколко страни, само че Пакистан понесе главният удар. Към 22 март в страната са починали девет души, а други 44 са ранени.

В събота, 18 март, земетресение с магнитуд 6,8 беше записано в западната част на Еквадор. Епицентърът е бил на 60 километра от град Гуаякил. Най-малко 14 души починаха, към 500 бяха ранени. Десетки здания са разрушени, стотици са развалени, а разчистването на руините продължава.

Според локални медии вибрациите на земната повърхнина са довели до втечняване на почвата, която е почнала да се държи не като твърдо вещество, а като плътна течност, или флуид. Подобно събитие е отбелязвано и по-рано, в това число по време на земетресението в Еквадор през 2016 година (магнитуд 7,8).

Припомняме: на 6 февруари имаше мощни земетресения с епицентър в Турция. Там, както и в прилежаща Сирия, към 60 хиляди души починаха и бяха нанесени огромни опустошения.

Оттогава известията за трусове зачестяват. През уикенда разнообразни райони на планетата се раздрусаха, по-специално съветската Магаданска област (5.1), Аляска (5.4) и турската провинция Караманмараш (4.3), които пострадаха вследствие на февруарския прелом.

Защо земетресенията зачестяват

Специалистите изясняват, че сеизмичните процеси в действителност могат краткотрайно да се засилват, само че това е обикновено събитие.

Според Пьотр Шебалин, шеф на Института по доктрина на прогнозата на земетресенията и математическа геофизика на Руската академия на науките, съществува догадка за сеизмични цикли с периодичност към 50 години. И по този начин, серия от мощни земетресения е записана в интервала от 2004 до 2011 година И преди този момент няколко трусове едновременно, в това число такива с магнитуд над девет, се случиха през 50-те години на ХХ век.

" Все още не е ясно дали тук има причинност или това е просто съвпадане - отбелязва ученият. - Най-силните трусове (с магнитуд над шест) се записват на повече от 100 години. Но това е не е толкоз дълго време, с цел да приказваме за някакви цикли. А ранните статистики не са налични по целия свят “.

Какво е предизвикало тази честота не е ясно. Някои учени се пробват да обяснят усилването на земетресенията с приливни феномени - когато други небесни тела въздействат върху земната кора. За това обаче няма безапелационни доказателства.

Говорейки за събитията в Еквадор, Шебалин показва, че това е много мощно земетресение, само че не може да се назова нещо извънредно. Латиноамериканската страна се намира в зоната на по този начин наречения Тихоокеански огнен пръстен - най-сеизмично интензивният район на планетата.

Геофизикът акцентира, че трусовете в Еквадор нямат нищо общо с бедствието в Турция и Сирия.

Петдесет дневно

Геологическата работа на Съединени американски щати отбелязва, че през последните години в статистиката влизат от ден на ден трусове. Но не тъй като броят им в действителност пораства. Причината е увеличението на техническите благоприятни условия на науката, по-специално увеличението на броя на сеизмичните принадлежности.

Освен това, " вследствие на развиването на региона на връзките и покачвания интерес към естествените бедствия, обществеността през днешния ден научава за земетресенията по-бързо от всеки път ", се споделя в уеб страницата на организацията.

Според американската организация, която разполага с най-развитата мрежа от сеизмични датчици в света, през миналата година (от 21 март 2022 година до 20 март 2023 г.) е имало 16 трусове с магнитуд над седем, пет от тях са по-големи от 7,5. Най-мощни са турските земетресения (7,8).

В същото време за предходния сходен интервал са регистрирани 13 събития с магнитуд над седем. Четири от тях надвишиха границата от 7,5, а два – единият в региона на Аляска и различен покрай Южните Сандвичеви острови - надвишиха осем.

Това почти дава отговор на упованията на сеизмолозите: приблизително годишно се записват 15 трусове с магнитуд седем и едно с магнитуд осем.

От началото на XXI век броят на мощните трусове освен не се е нараснал, само че и леко е намалял. За последните 10 години са регистрирани 140 труса с магнитуд над седем, а за интервала 2003-2013 година - 162.

Най-екстремните събития също са по-редки. От 2013 година до момента е имало девет трусове с магнитуд над осем, спрямо 16 за предходния сходен интервал.

Общо всяка година се случват повече от 20 хиляди трусове - т.е. към 55 дневно. Ако тези геоложки процеси не водят до човешки жертви, медиите по предписание не им обръщат внимание.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР