Месец и половина след като беше сезиран, Конституционният съд ще

...
Месец и половина след като беше сезиран, Конституционният съд ще
Коментари Харесай

Конституционният съд се произнася по исканията на Румен Радев

Месец и половина откакто беше сезиран, Конституционният съд ще се произнесе да бъдат ли разисквани всъщност двете претенции за оповестяване за протиконституционни на последните промени в Основния закон. Те бяха импортирани от президента Румен Радев и от депутати от опозицията.

Държавният глава смята за противоконституционни наредбите, даващи право на хора с двойно поданство да бъдат народни представители и министри, опцията със закон да се дефинират квалифицирани болшинства за избора на управления на държавни органи, реда за назначение на служебно държавно управление, както и наредбите, уреждащи периода на пълномощията на другите легислатури на Народното събрание.

По отношение на измененията в Глава шеста " Съдебна власт " той оспорва новият ред за назначение на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, който разрешава това да става и без издаване на президентски декрет.

Президентът оспорва и следваната от законодателя процедура.

" Конституцията може да бъде изменена или с огромно политическо болшинство и бързо (без период сред трите разнообразни дни на гласуванията), или с по-малко политическо болшинство, само че по-бавно (с най-малък период от два месеца сред другите дни на гласуванията) ", акцентира в претекстовете си президентът, противопоставяйки се на прибързаното приемане на конституционните промени с минимално изискуемо болшинство и без разискване всъщност.

По жалбите на президента бяха формирани две каузи под номер едно и две с докладчици Мариана Карагьозова-Финкова, Соня Янкулова и ръководителя на Конституционния съд Павлина Панова.

Ако настояванията бъдат позволени за разискване всъщност, те ще бъдат обединени в едно дело. /БГНЕС, БНР
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР