Месечната инфлация за август спрямо юли 2017 г. е 0.1%,

...
Месечната инфлация за август спрямо юли 2017 г. е 0.1%,
Коментари Харесай

0.1% e месечната инфлация за август спрямо юли 2017 г., изчисляват от НСИ

Месечната инфлация за август по отношение на юли 2017 година е 0.1%, оповестиха от Националния статистически институт. Инфлацията от началото на годината (август 2017 година по отношение на декември 2016 г.) е 1.1%, а годишната инфлация за август 2017 година по отношение на август 2016 година е 1.4%. Г одишната инфлация за август 2017 година по отношение на август 2016 година е 0.7% , регистрират от Национален статистически институт.

Средногодишната инфлация за интервала септември 2016 - август 2017 година по отношение на интервала септември 2015 - август 2016 година е 1.1%.

През август 2017 година по отношение на предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се трансформирали. Увеличени са сметките за комунални услуги - вода, електрическа енергия, газ и други горива с 0,5%.

При хранителни артикули и безалкохолни питиета - цените остават на нивото от предишния месец. При алкохолни питиета и тютюневи произведения има нарастване с 0.5%. За облекло и обувки - понижението е с 3.7%.

За жилищно обзавеждане, домашен уреди и такъми и всекидневно поддържане на дома - цените остават на нивото от предишния месец.

За опазване на здравето цените остават на нивото от предишния месец . За превоз има нарастване с 1.1%. За известия - цените остават на нивото от предишния месец. За развлечения и просвета - понижение с 0.1%.

За обучение цените остават на нивото от предишния месец . От Национален статистически институт регистрират нарастване с 0,2% разноските за заведения за хранене и хотели. За разнородни артикули и услуги има нарастване с 0.8%.

През август 2017 година са се нараснали цените на следните хранителни артикули:

брашно - с 0.4%, бял самун и самун " Добруджа " - надлежно с 0.9 и 0.2%,

свинско месо - с 1.1%, месо от домашни птици - с 1.2%, малотрайни и трайни салами - надлежно с 0.1 и 0.5%,

Поскъпването на каймата е с 0.7%, на прясна и охладена риба - с 1.5%, пресни млека - с 0.1%, на сиренето - с 1.3%, на кашкавала - с 0.1%.

Изварата е поскъпнала с 1.2%, яйцата - с 4.3%, млечни масла - с 3.2%, маргарин - с 3.5%, краставици - с 22.1%, пипер - с 3.9%, зрял фасул - с 1.3%, леща - с 0.8%, захар - с 0.6%, минерална вода - с 0.3%, газирани питиета - с 0.5%, плодови сокове - с 0.6%, виновност - с 0.3%, и други.

През август 2017 година са се понижили цените на някои хранителни артикули измежду които стандартизиран и ръжен самун - с 0.9%, месо от наедрял рогат добитък - с 0.9%, кисели млека - с 0.2%

През август 2017 година са поскъпнали и ц игари те - с 0.7% , водоснабдяване то - с 1.0%, канализационни услуги - с 1.5% , услуги за филтриране на водата - с 0.9% .

Поскъпнали са цените и на газообразни и течни горива за битови потребности - надлежно с 1.4 и 1.9%, на хладилници те - с 1.2%, бойлери - с 1.8%, препарати за разчистване на съдове - с 1.6% , на дизеловото гориво - с 1.8%, на автомобилния бензин А95Н и А98Н - с по 0.6%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 2.5%.

 Инфлацията през юли по отношение на юни е 0,3%
Инфлацията през юли по отношение на юни е 0,3%

Увеличение има в цените на цигарите, краткотрайното настаняване, водата и интернационалните полети

Поскъпнали са и интернационалните полети - с 8.6% , услуги по краткосрочно настаняване - с 0.8%, артикули за персонална хигиена - с 2.8%, автомобилни застраховки - с 4.2%.

През обсъждания месец в групите на нехранителните артикули и услугите е записано понижение на цените при: облекло и обувки - надлежно с 3.1 и 5.0%, въглища - с 1.4% ,

На мебелите - с 0.7%, на пералните и съдомиялни машини - с 0.1%. На готварските печки - с 1.2%. Поскъпнали са и климатичните съоръжения - с 2.3%, прахове за пране - 0.1%. По-скъпи са и колите втора ръка - с 1.2%, метан за ЛТС - с 0.4%, цветарство - с 0.2%, пакетни услуги за отмора и туристически пътувания в чужбина - с 1.4%, и други.

През август 2017 година цените на лекарствените артикули остават на нивото от предходния месец, а цените на лекарските и стоматологичните услуги са се нараснали надлежно с 0.2 и 0.1%.

Хармонизираният показател на потребителските цени за август 2017 година по отношение на юли 2017 година е 100.2%, т.е. месечната инфлация е 0.2%. Инфлацията от началото на годината (август 2017 година по отношение на декември 2016 г.) е 0.9%, а годишната инфлация за август 2017 година по отношение на август 2016 година е 0.7% .

Средногодишната инфлация за интервала септември 2016 - август 2017 година по отношение на интервала септември 2015 - август 2016 година е 0.4%.

Според ХИПЦ през август 2017 година по отношение на предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се трансформирали, както следва:

алкохолни питиета и тютюневи произведения - нарастване с 0.4%;

облекло и обувки - понижение с 3.2%;

жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива - нарастване с 0.3%;

жилищно обзавеждане, домашен уреди и такъми и всекидневно поддържане на дома - понижение с 0.2%;

опазване на здравето - цените остават на нивото от предишния месец;

превоз - нарастване с 1.1%;

известия - понижение с 0.1%;

развлечения и просвета - цените остават на нивото от предишния месец;

обучение - цените остават на нивото от предишния месец;

заведения за хранене и хотели - нарастване с 0.3%;

разнородни артикули и услуги - нарастване с 0.8%.

И ндексът на цените за дребната кошница за август 2017 година по отношение на юли 2017 година е 100.0%, а от началото на годината (август 2017 година по отношение на декември 2016 г.) е 101.4%.

През август 2017 година цените на стоките и услугите от дребната кошница за най-нискодоходните 20% от семействата са се трансформирали по отношение на предходния месец, както следва:

хранителни артикули - понижение с 0.2%;

нехранителни артикули - нарастване с 0.2%;

услуги - нарастване с 0.2%.

Индексът на потребителските цени е формален измерител на инфлацията в Република България. Той прави оценка общото релативно изменение на цените на стоките и услугите, употребявани от семействата за персонално (непроизводствено) ползване, и се пресмята, като се ползва структурата на крайните парични потребителски разноски на българските семейства.

Основен източник на информация за разноските е проучването на бюджетите на семействата в страната. Идеологически подривни центрове в година t се пресмята при конструкция на разноските от година t - 1.

Хармонизираният показател на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на страните от Европейски Съюз. Той е един от критериите за ценовата непоклатимост и за присъединението на България към еврозоната.

ХИПЦ, както и Идеологически подривни центрове, мери общото релативно изменение в нивото на цените на стоките и услугите. Двата показателя се пресмятат от една и съща кошница от артикули и услуги и от едни и същи цени, само че се разграничават по употребяваните тегла.

ХИПЦ се пресмята с тегла, представляващи относителните дялове по групи артикули на самостоятелното и груповото ползване на всички семейства (включително институционалните и чуждестранните) на икономическата територия на страната. Основен източник на информация за теглата са данните от националните сметки. ХИПЦ в година t се пресмята с тегла от година t - 2.

В осъществяване на условията на Регламент (ЕС) № 2015/2010 от началото на 2016 година беше заменена базисната година за ХИПЦ и всички показатели се пресмятат и разгласяват при база 2015 година. Динамичните редове са преизчислени при новата базисна година и са оповестени на уеб страницата на Национален статистически институт (www.nsi.bg).

Индексът на цените за дребната кошница е измерител на междинното релативно изменение на цените на 100 социалнополезни и жизненонеобходими артикули и услуги. Теглата за пресмятане на този показател съставляват относителните дялове на паричните разноски на най-нискодоходните 20% от семействата. Източник на информацията за теглата е проучването на бюджетите на семействата в страната. Този показател в година t се пресмята с тегла от година t - 1.

Верижните показатели на потребителските цени мерят изменението на цените през настоящия месец по отношение на предходния месец. Верижните показатели на потребителските цени са измерители на месечната инфлация.

12-месечните показатели на потребителските цени мерят изменението на цените през настоящия месец по отношение на същия месец на миналата година. 12-месечните показатели на потребителските цени са измерители на годишната инфлация.

Индексите на потребителските цени с струпване от началото на годината мерят изменението на цените през настоящия месец по отношение на декември на миналата година. Индексите на потребителските цени с струпване от началото на годината са измерители на насъбраната инфлация от началото на годината. През декември всяка година 12-месечният показател и показателят с струпване от началото на годината са равни.

Средногодишните показатели на потребителските цени мерят междинното изменение на цените за дванадесетте месеца на настоящата година по отношение на междинното изменение на цените за дванадесетте месеца на миналата година. Средногодишните показатели на потребителските цени са измерители на средногодишната инфлация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР