Месечната инфлация в Турция за юни е по-ниска от очакваното,

...
Месечната инфлация в Турция за юни е по-ниска от очакваното,
Коментари Харесай

Най-накрая добри новини за инфлацията в Турция

Месечната инфлация в Турция за юни е по-ниска от предстоящото, макар продължаващия срив на лирата след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган.    Индексът на потребителските цени в Турция е повишен с 3,92% на месечна база, сочат публични данни от сряда, представени от CNBC. Показателят е по-нисък от прогнозата, направена от водещи анализатори пред Reuters, за 4,84%.    В най-голяма степен този растеж се дължи на цените на тютюневите произведения и алкохолните питиета, които скачат с 11,13%, до момента в който тези в заведенията за хранене и хотелите - с 4,31%.    На годишна база инфлацията се покачва с 38,21%, което също е малко по-ниско от прогнозите на Reuters за 39,47%.   

" Можеше да бъде и доста по-лошо, като се има поради 25-процентната валутна промяна, следена след изборите, и терзанията, свързани с валутните курсове ", споделя старшият пълководец на BlueBay Asset Management Тимъти Аш, като прибавя, че централната банка ще би трябвало " да работи доста интензивно, с цел да понижи доста инфлацията оттук насетне ". 
През октомври предходната година инфлацията в Турция се повиши до 85%. Турската лира сега е на равнище 26,09 по отношение на $.    " Със Шимшек (новия министър на финансите на Турция) най-малко страната има късмет да се оправи с всичко това без по-широка систематична рецесия, само че на този стадий няма безусловно никакво място за неточности ", безапелационен е Аш.   

Мехмет Шимшек е прочут с удобната си за пазара политика.  
Заедно с неговото назначение за финансов министър, Ердоган даде поста на шеф на централната банка на Турция на някогашния банкер от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан, която също има добро име на пазарно насочен експерт.     Миналия месец тя увеличи главния лихвен % в страната от 8,5% на 15% и удостовери, че ще продължи последователното стягане на паричната политика, до момента в който се усъвършенства инфлационната обстановка в страната, напомня в умозаключение CNBC.       
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР