Мерките за началото на учебната година са щадящи и целят

...
Коментари Харесай

Отново заедно на училище. Но докога?

Мерките за началото на образователната година са щадящи и целят оптимално присъствено образование. Много от тях обаче не са пригодени за високата инфекциозност на преобладаващия и в България " делта " вид. Ниското равнище на имунизации прави повторното затваряне на учебните заведения по-вероятно макар напъните на МОН.
С отдалеченост и с маски, само че учениците въпреки всичко ще са още веднъж дружно в учебно заведение. Или най-малко по този начин се обрисува да бъде първият образователен ден на втората образователна година под сянката на пандемията броени дни преди първия звънец. " Най-важни са първи клас и всички старания са ориентирани към оптимално положително присъствено разкриване на образователната година. За страдание поради сегашната обстановка няма да можем да допуснем родители в постройката на празника ", изясни за " Капитал " шефът на 119 СУ " Акад. Михаил Арнаудов " Диян Стаматов. Подобни ограничавания ще важат и в 51 СОУ " Елисавета Багряна ", където празненство ще има единствено за новопристигащите в учебното заведение. " Първи клас ще има гала от 08:30 на двора, осми от 10:30, а останалите възпитаници ще влизат разсрочено в постройката на учебното заведение ", сподели за " Капитал " шефът Асен Александров. Частното учебно заведение " Увекинд " (Uwekind International School) към този момент отвори порти присъствено този вторник. " Заради пандемията си дадохме сметка, че всеки присъствен час ни е извънредно скъп. Идеята да стартираме по-рано се хареса на общността ни и учителите сме щастливи, че започнахме по-рано ", показва за " Капитал " учителят по история в Увекинд Емил Джасим.

На процедура всички желаят присъствено образование и минимални ограничаващи ограничения за учениците - възпитаници, родители, учители и министерството, а аргументите са огромните насъбрани изоставания, обществени и психически проблеми на затворените съвсем цяла година у дома възпитаници, както и големите усложнения за родителите на по-малките. " Променихме философията на насоките, които са оповестени на уеб страницата на МОН - оптимално присъствено образование, като затварянето ще бъде единствено при взимане на нужни медицински ограничения. Няма да има наедро затваряне в страната ", даде обещание министърът на образованието Николай Денков в понеделник пред " Нова ". Въпросът е дали това е реалистично заричане поради " делта " разновидността, който, наподобява, в този момент визира децата доста повече от преди.
Заразен колкото варицела
В Съединени американски щати, където " делта " е деен от юли насам, се следи съвсем петкратно нарастване на хоспитализациите на деца и младежи от края на юни доникъде на август, демонстрира проучване на американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC), като неимунизираните младежи са били приети в болница 10 пъти повече от имунизираните. Според друго изследване на CDC съвсем четвърт от хоспитализациите на деца и младежи са протекли тежко, има и смъртни случаи. Това развиване в действителност не е по-различно от обстановката при предходните талази - разликата обаче е в количеството инфектирани, като в този момент засегнатите деца са доста повече. Според разнообразни източници " делта " има 16 или 17 разновидности, към някои от които децата са доста по-податливи, в сравнение с при предходни разновидности на вируса.

Документи за вътрешно прилагане на CDC от края на август, изтекли в Washington Post преди седмица, съпоставят " делта " с варицелата по инфекциозност и приканват за наложително носене на маски даже от имунизираните. Примерен случай, проучен от CDC, е калифорнийско учебно заведение, където инфектирана с ковид-19 симптоматична учителка преподава два дни, от време на време без маска в прорез с ограниченията в щата. В една от класните стаи делът инфектирани възпитаници - всички под 12 години, неимунизирани и с маски, е 50%, т.е. 12 деца от 24. Всяко от децата седи на разстояние най-малко 2 м от учителката и на 1.8 м едно от друго. Сред първите два реда равнището на заразяване е 80% (8 от 10). Това се случва макар отворения прозорец, маските и механичната вентилация, обезпечена от модерния HEPA филтър в класната стая. Те се оплакват основно от температура, кашлица, главоболие и болящо гърло.
Без маски за учителите и по-малките възпитаници в час
Дали ново всеобщо разпространяване на вируса и у нас би довело до тежки случаи измежду деца, надали някой може да планува. Но към този момент е пределно ясно, че учебните заведения са катализатори на разпространяване на болестта в обществото, а с по-заразния " делта " резултатът би бил още по-ускорен. Мерките в българските учебни заведения наподобяват много " постни " за тази действителност. За разлика от първичния вид, в който маските бяха наложителни за всички в учебно заведение, с окончателните насоки на МОН от сряда учениците от 1-ви до 4-ти клас и децата от предучилищни групи няма да са задължени да носят маски в час, а единствено в общите пространства и в междучасията. Останалите възпитаници ще би трябвало да ги носят от самото начало. Но и от учителите също няма да се изисква да носят маски в час, в случай че са на най-малко 1.5 м отдалеченост от първия ред възпитаници. Класната стая ще би трябвало да се проветрява най-малко два пъти на час за най-малко по 1 минута. Учителят по математика и специалист по ръководство на рецесии Петър Велков е сериозно надъхан към тази концепция. " В други страни маските в учебно заведение се ползват всеобщо, изключително за учителите, като се изключи страни с към този момент доста високо имунизационно покритие, каквото в България няма ", споделя той.
Капитал - брой 36
Писмо до служебния министър председател и до министрите на образованието и на опазването на здравето от неофициалните обединявания " Учители за безвредно обучение " и " Обединени учители за безвредно обучение " приканва маските да са наложителни за всички в учебно заведение. " Задължително изискване в съвсем всички европейски страни и Съединени американски щати за присъствено образование в учебните заведения е носенето на маски от учениците от всички класове. Само през миналата образователна година учителското съсловие даде 112 жертви, наедно с лекарите. Професията ни излага на голям риск ", написа там.

При отсъстващи 10% от учениците заради признаци на ковид-19 и/или при брой болни учители, който прави присъственото образование невероятно, шефът ще насочва аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за прекосяване към ротационно или изцяло образование от разстояние. Това предписание важи за всички сюжети - жълт, червен или пурпурен. При периодично повтаряне на присъствено и отдалечено образование, най-малко 50% от учениците би трябвало да учат присъствено.

" Обсъждаме випуските, които ще имат изпити (7-ми клас и 12-и клас), да ги задържим по-дълго време в учебно заведение. Така че там ще има лека смяна в насоките. Ще започваме от огромните към дребните прекосяването, само че 7-ми и 12-и клас ще гледаме да ги задържим оптимално ", изясни министърът на образованието в понеделник. При пурпурен вид от над 500 нови инфектирани на 100 000 в дадена област учебните заведения ще минават към напълно отдалечен вид единствено при заповед на министъра на опазването на здравето. Целта е допустимо най-вече паралелки и учебни заведения да останат присъствено допустимо най-дълго, а решенията да са на самостоятелен и локален принцип.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР