Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на

...
Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Обучението в електронна среда се проведе добре

„ Мерките за отдалеченост са единственото друго нещо при осъществяване на националното външно оценяване “. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия във връзка явяването на матурите на следващия ден.
Става въпрос за изпитите за вход в гимназия след VII клас. Те са по български език и литература и са планувани за на следващия ден, като носенето на маски е наложително. Близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити. На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите.
" Резултатите от матурите са малко по-високи от предходната година, което евентуално е обвързвано с компликацията на изпита. Значително по-високи са по британски, малко по-високи са по български език и литература. Това демонстрира, че образованието в електронна среда не е повишило междинните резултати от матурата. Тепърва ще проучваме разликите ", разгласи просветителният министър.
„ Като цяло образованието в електронна среда се организира добре. Системата направи забележителен скок “, посочи Вълчев. Според него принос за това имат както учениците, по този начин и родителите, които са съдействали в процеса на учене. Анализите демонстрират, че 73-73% от учениците са учили синхронно. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани, а 1-2% изобщо не се били обхванати.
" Системата се оправи добре, учениците учиха не по-малко. Ще имаме 600 новаторски учебни заведения ", сподели още Вълчев. Той обаче подсети, че присъственото обучение е най-хубавото. „ Няма късмет новата образователна година да стартира на 1 септември, сподели просветителният министър. Заложили сме дата 15 септември за начало ", сподели той.
По думите му, висшите учебни заведения също дават добра препоръка на матурите, споделят, че са надеждна оценка. На кандидатстудентските изпити, обаче, има доста повече отлични оценки, в сравнение с матурите. „ Тази година е понижен приемът на студенти във всички висши учебни заведения, в това число и в Софийския университет. Това значи, че при равни други условия ще влязат възпитаници с по-високи резултати “, изясни Красимир Вълчев.
„ Нашите висши учебни заведения през последните години, 2-3 десетилетия, занижиха критериите. Това беше част от тактиките им за конкуренция. Но времето за това свърши. Студентите са по-малко. Ние като страна ще финансираме по-малко студенти, само че с по-високо финансиране на един учащ. При понижен банкет ще се влиза по-трудно, в сравнение с през минали години “, безапелационен бе министърът на образованието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР