Мерките срещу коронавируса не трябва да останат лош сън, а

...
Мерките срещу коронавируса не трябва да останат лош сън, а
Коментари Харесай

Мерките срещу коронавируса не трябва да останат лош сън, а прозорец за възможности

Мерките против ковид не би трябвало да останат неприятен сън, а да бъдат прозорец за благоприятни условия,защото те съумяха да разсънят изконното възприятие у хората да търсят природата и да внимават за здравето си, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Калин Василев, лекар по биология, приключил генно инженерство в Кембридж.

Живеем в една сурова действителност, в която COVID-19 не е нито първият, нито последният вирус, нито ще е последната пандемия, последвала от установяването му, уточни той.

Ако оставим този вирус настрани, най-големият идващ проблем, който се заражда е антибиотичната резистенност на бактериите. В това са уверени учени от всички медицински среди. Факт е, че от потреблението, неведнъж безсистемно, на доста антибиотици, в международен мащаб са се появили бактерии, които са резистентни и са вероятната последваща заплаха, счита експертът.

Психолог: Има повишение на равнището на тревога измежду хората

Винаги ще има нещо последващо, което е плашещо за индивида и неговото здраве. В момента, по-късно, което преживяхме с рестриктивните мерки поради COVID-19, ние имаме един прозорец на благоприятни условия.

Този прозорец е отворената алтернатива да изградим мощно и крепко тяло, с цел да сме подготвени за идващия вирус, бактерия или друга опасност, сподели Калин Василев.

През 2014 година Калин Василев и група съидейници основават сдружението "Велико Търново Рънс- придвижване и здраве за всеки ". Първоначално като група в обществените мрежи, която е следвана от повече от 30 хиляди души, а след това - голям брой от действителни иницативи, в които са взели участие над 35 хиляди запалянковци в походи измежду природата, почистване на екопътеки и исторически монументи, обществена и социална ангажираност, груповови извършения по йога, национални танци, велопоходи.

Калин Василев означи, че една китайска сентенция гласи, че хубавите времена раждат слаби хора, а сложните времена раждат мощни хора. Тези сложни времена подтикнаха силата в хората да дирят, да търсят.

Когато отнемеш на даден човек нещо, което си е мислил, че му принадлежи, той потегля да го търси. Фактите демонстрират, че хора, които преди този момент в никакъв случай не са излизали измежду природата, внезапно станаха най-големите радетели на тази независимост, споделя експертът. Според него колкото и необикновено да звучи, само че рестриктивните мерки, са извадили хората от зоната им на комфорт и са ги предиздвикали да се замислят, да усетят най-важната връзка - със фамилията и с природата.

Психолог за света след пандемията: Психиката на хората към този момент в никакъв случай няма да е същата

За образец той уточни, че край Велико Търново, местности, които са били посещавани единствено от върли туристи, внезапно са се напълнили с хора, разкрили хълма "Гарга хълм ", Карталските водопади, Синия вир, екостадиона на квартал "Бузлуджа " и доста други места в границите на града, за които не се е изисквало излизане през КПП-та. Същевременно и преди този момент, те не са били обект на интерес от локалните хора.

Според Калин Василев тъкмо в този момент би трябвало да бъде уловен този миг на инерцията, посредством който хората ще продължат да ги посещават, а задачата на сдружението е да насърчава тези начинания.

Ако през интервала на изключителното състояние, човек се е върнал в природата поради страха, че са му лишили нещо, в този момент би трябвало да продължи да го прави поради обичта, която е основал.

Ролята на групите, които събират хора за природосъобразен и деен метод на живот, е не да се заиграват с възприятието на боязън, а назад - да усилват съидейниците си, разкрили природата и обичта, която е зародила от този контакт, уточни Калин Василев.

Психичните последствия за здравето по време на изолацията безпокоят експертите

Според него придвижването за здраве към този момент не е едно от нещата, които опират до това, че ще бъдем по-енергични, работоспособни, положителни и усмихнати,а подготовка за идната среща с заплахата.

Всяка подготовка е отговорност, когато я изпълним ще бъдем по-малко уплашени от това, което неизбежно ще се зададе, а най-вероятната опасност е от биологичен тип, акцентира той.

За подготовката е нужно време, стартът е пред очите ни, тъй като правилото "да действаш, когато ножът опре до кокала " не е добър принцип, счита Василев.

Когато ограниченията против ковид от средата на март, станаха факт, те подсетиха на хората, какъв брой значими са белите дробове, тогава множеството от хората се сетиха, че не са излизали от офисите и домовете си, не са вдишвали чист въздух с цялостни гърди, по тази причина тези, които са осъзнали това увещание, би трябвало да не го не помнят и да заложат на предварителната защита, акцентира експертът.

През 2019 година уредниците от групата "Велико Търново Рънс- придвижване и здраве за всеки " са осъществили над 110 събития, а от началото на тази година, до края на февруари събитията са били над 20, от които 10 похода навън, с присъединяване на стотици хора от цялата страна.

От юни самодейностите стартират с нова мощ, а един от най-важните моменти е участниците в тях да възстановят контакта между тях и доверието, счита Василев.

Клиничен психолог: Използвайте времето за личностно развиване, вместо да се чувствате като пандизчии

Постепенно, след първото рухване на част от рестриктивните мерки те са организирали две киновечери в парка, в които са взели участие над 70 души, с нужното разстояние и ограниченията за сигурност.

В момента от групата обмислят боядисване на парапетите на Стамболовия мост, приобщаване на студентската общественост посредством разнообразни събития, разработка на маршрута "По стъпките на Велчовата завера " от площад "Велчова Завера " до село Велчево, отдадена на 185 години от историческото събитие.

Сред концепциите на общността са оферти за нови велоалеи, защото и в европейски мащаб, след ограниченията против ковид, е регистрирано, че велосипедите са превоз, който от една страна обезпечава отдалеченост, а от друга - дава опция за въздух и слънце, двата детайла, нужни за справяне с вирусите, уточни още Василев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР