Мерките на служебния кабинет за намаляване на цените на храните

...
Мерките на служебния кабинет за намаляване на цените на храните
Коментари Харесай

Мика Зайкова пред Lupa.bg: Мерките на кабинета за смъкване на цените са проформа

Мерките на служебния кабинет за понижаване на цените на храните са проформа. Те няма да доведат до нищо. Няма по какъв начин да преборим спекулата, в случай че нямаме законодателна база. Това съобщи пред Lupa.bg икономистът Мика Зайкова във връзка акцията на държавното управление против обедняването на хората.

 „ Когато политиката влезе с калните си обувки в стопанската система, се основава безпорядък. Защо откакто произвеждаме огромно количество яйца, би трябвало да внасяме от Латвия и Украйна. Хайде за Украйна е ясно, само че за Латвия?! Ако истината за вноса не беше излязла нескрито, щяха да ни ги продадат като български за 70 ст. Това не е ли 120 % растеж на надценката?! ”, пита Зайкова.  

 „ Защо Комисия за защита на конкуренцията стартира да търси картел първо при производителите?! При търговците на едро и дребно цените се разграничават най-вече с 10 стотинки. Един литър мляко при производителя е 1.03 лева, по веригите е от 3. 50 лева до 4 лева Аз персонално купих за моите внуци прясно мляко в стъклена бутилка за 5 лева, което е върхът на безобразието. Българските производители са си повишили цените за година с 28%. А това е по този начин, тъй като веригите им вземат такси, които са за подбор, за реклама, за оборот, за промоции. Излиза, че не производителите са си усили цените, а наложените им такси. Цените на всички вериги се разграничават с дребни стотинки, точно там е заровено кучето. Много мъчно се потвърждава картел по простата причина, че ангажиментите са вербални. Факт е, че има картел и далавера. Комисия за защита на конкуренцията и КЗП сякаш се раздвижиха, само че народът към този момент не може да търпи ”, съобщи финансистът.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР