Мерките, които се вземат у нас срещу коронавируса, са правилни

...
Мерките, които се вземат у нас срещу коронавируса, са правилни
Коментари Харесай

Пулмолог: След COVID-19 идва вълна от хорнични заболявания

Мерките, които се вземат у нас против ковид, са верни и се съблюдават, само че не трябва да има боязън, тъй като той отслабва имунната система. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR пулмологът доктор София Ангелова.

Светът продължава да се бори с пандемията от ковид. 635 са към този момент доказаните случаи на Ковид-19 у нас, а умрелите станаха 25.

" Това, което ме впечатлява е, че сякаш опазването на здравето у нас замря, прикрито зад маската на COVID-19. Говорих с сътрудници, броят на пациентите внезапно понижа, хората се опасяват да не се заразят ", разяснява доктор Ангелова.

Тя уточни, че пациентите, които са минали през нейния кабинет през предходната седмица, са с негативни проби за COVID-19.

" Това значи, че ограниченията са верни, навременни и се съблюдават от една огромна част от популацията, само че не би трябвало да има боязън. Той е доста неприятен зложелател на имунната система. При мен имаше пациенти с изострена алергия, те са негативни за ковид, само че в този момент е сезонът на алергиите. Голяма част от хората са се изолирани във вили, където има доста цъфтящи дървета ", уточни доктор Ангелова.

Тя акцентира, че в този миг не е единствено COVID-19, има много хронични болести и ние би трябвало да се грижим за тях.

" Ще тръгне втората вълна на острите заразни болести. След Ковид-19 ще последва вълната на хроничните болести и по-късно третата вълна на психотравмите. Искам да съветвам астматиците да не стопират лекарството си. Не се плашете от инхалационните кортикостероиди. Взимайте ги постоянно, тъй като по този начин ще подготвите белия дроб за вируса ", сподели още пулмологът.

Тя показа, че някои хора се оплакват от зной, само че е безапелационна, че не всеки зной е COVID-19.

" Той може да е астма и би трябвало да бъде тестван. При мен имаше доста младежи, които се оплакват от зной, не могат да си поемат въздух пълноценно. Това значи, че казусът не е в белия дроб, а дисбаланс в дихателния център ", добави доктор София Ангелова.

Тя уточни, че стресовата обстановка и това, че сме затворени оказва въздействие на дихателния темп.

" Пушенето нарушава локалния и цялостния имунитет на организма. Той става уязвим към вируси, а освен към COVID-19 ", разяснява пулмологът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР