Мерки срещу разпространението на болестта Африканска чума по свинете прие

...
Мерки срещу разпространението на болестта Африканска чума по свинете прие
Коментари Харесай

В Кюстендил предприеха извънредни мерки срещу Африканската чума по свинете

Мерки против разпространяването на заболяването Африканска чума по свинете одобри на свое съвещание Областната епизоотична комисия в Кюстендил.

Д-р Велка Войнова, шеф на ОДБХ-Кюстендил показа настоящата конюнктура, като изясни, че на 4 април при проучване на материал от открита мъртва дива свиня в землището на невестинското село Кадровица, е открит геном на вируса на АЧС .

“До този миг в ОДБХ – Кюстендил не са постъпвали сигнали за подозрение или клинични признаци на заболяване при домашни прасета, отглеждани във фамилни ферми или персонални стопанства.

За интервала от началото на ловния сезон 2023 – 2024 година до този миг на територията на област Кюстендил са отстреляни 487 броя диви прасета /с 400 бр. по-малко от предходния ловджийски сезон/, които са изследвани и са негативни във връзка с болестта АЧС.

Риск от поява на болестта при домашни прасета съществува, заради циркулацията на вируса в популацията на дивата свиня ”.

Началник отдел “Здравеопазване на животните ” при ОДБХ доктор Тодор Бачев показа пред Епизоотичната комисия ограничения, които бяха о добрени и гласувани единомислещо .

Ето и признатите ограничения от Областната епизоотична комисия:

1. Кметовете на общини да свикат съвещания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат включени като членове по един представител на ОК на БВС.

2. На съвещанията на епизоотичните комисии да се наложат следните ограничения:

2.1. Провеждане на инвентаризация на свиневъдните обекти, както е планувано в „ План за дейности в България във връзка с обектите за развъждане на прасета за персонални потребности по отношение на АЧС “ – три пъти годишно, както следва: еднократно от представители на администрацията на локалното ръководство в период до края на месец октомври;

2.2. Извършване на инспекции на депопулацията на задните дворове през 2019 година, в случай че същите не са възобновили активността си в период до края на месец октомври;

2.3. Извършване на клинични прегледи/проверки на биосигурността от записаните ветеринарни лекари четири пъти годишно и даване на резултатите от инспекциите на съответните публични ветеринарни лекари;

2.4. Провеждане на инспекции за биосигурност от публични ветеринарни лекари, клинични прегледи въз основа на оценка на риска от ОДБХ. Вземане на проби и лабораторни проучвания при положение на съмнение;

2.5. Предоставяне на осведомителни материали на притежателите на свине от задния двор посредством локалните органи, формалните ветеринарни лекари и записаните ветринарни лекари.

3. Органите на Областна дирекция по сигурност на храните – Кюстендил:

3.1. Да правят месечни инспекции по отношение на провеждането в интернет на незаконна търговия с прасета; да организират онлайн контрол по интернет, уебстраници, обществени мрежи и групи, и да правят инспекции на място;

3.2. Да взаимодействат с териториалните звена на Министерство на вътрешните работи за битка с незаконното напредване на свине посредством осъществяване на инспекции на транспортни средства по параметри, заложени от Централно управление на БАБХ, за разкриване на източника на всяко хванато прасе или артикул от свинско месо;

4. Органите на локалната власт във взаимоотношение с органите на Министерство на вътрешните работи да правят инспекции за търговия със прасета и скотски артикули на нерегламентирани борси.

Скандално: Около 65-70% от постройките у нас са некачествено санирани

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР