Мерки срещу африканската чума по прасетата. Тя е смъртоносна, няма

...
Мерки срещу африканската чума по прасетата. Тя е смъртоносна, няма
Коментари Харесай

Александър Сабанов от ОП: Предложението за лов на глигани извън сезона е превантивна мярка

Мерки против африканската чума по прасетата. Тя е смъртоносна, няма дейно лекуване, предава се елементарно от болно на крепко животно. На процедура всичко- инфектирана почва, обувки, храна може да придвижи болестта. Разпространява се бързо. Последствията могат да бъдат пагубни, както за дивите животни, по този начин и за домашните стопанства, в случай че не се вземат ограничения, тъй че заболяването да не навлезе в България, съобщи Нова телевизия.

Десетки огнища има към този момент в Румъния, няколко - в делтата на река Дунав. Огнище в Тулча – на 200 километра от България, в Констанца – единствено на 120 км от нас. Стопаните са обезпокоени. Особено след драмата в Странджа и евтаназирането на хиляди животни. Затова се мисли за телена ограда по границата ни. Затова са и инспекциите по КПП- тата. Затова е възбраната да се придвижват артикули със свинско месо. Една от плануваните ограничения обаче провокира доста мнения. Разрешението да се ловуват повече, за по-дълъг интервал, допълнително позволени дни диви свине у нас. Депутатите одобриха промени в закона. Идеята е да се отстрелят към 100 хиляди диви прасета, по този начин да се ограничи популацията им, а оттова и риска да бъдат преносители на болестта. Има и противоречие с тази идея- няма ли различен метод, тази мярка не крие ли риск от противоположния ефект- по- бързо разпространяване. Това питат съперниците на новите ограничения. Чуват се гласове за протест. Чуват се апели за президентско несъгласие.

Един от вносителите на предлагането – депутатът от „ Обединени патриоти” Александър Сабанов сподели, че плануванаъа смяна в закона дава опция на ловците да ловуват, а не ги задължава. „ Налага се тази мярка за предварителна защита. Чумата още не е влезнала в България и преди да влезе би трябвало да се понижи популацията на дива свиня, защото тя е много огромна. Последните години ловните дружинки добре се грижат за популацията на животните, хранят и това довежда до по-голяма плодовитост на майките, които раждат повече прасенца. От друга страна, когато влезе чумата в България и бъде оповестено, че има чума на територията на републиката, ловът ще бъде неразрешен напълно. В момента, доколкото ми е известно от Министерството на земеделието са забранили влизането на гъбари и билкари в горите”, сподели той. Той изрази мнение, че българските ловци са задоволително осведомени с ограниченията за сигурност, с цел да има произшествия.

„ Има огромна заплаха, няма ваксина, няма лекуване. Влезе ли в България приказваме за сред 500 милиона и 1 милиард загуби. Големите животновъдни стопанства се намират тъкмо в Североизточна България, тъй че е огромна опасността”, съобщи Сабанов. „ В Германия, където няма записано заболяване на чума, се ползват тъкмо такива ограничения – отстрел на диви свине. В страни, в които към този момент е влезнала болестта няма по какъв начин да се ползват такива ограничения. Предлагахме този закон предходната година септември. Тогава обаче, екоорганизациите под натиска на господин Тома Белев, под негово давление и обяснение, част от сътрудниците от ГЕРБ се отхвърлиха и не поддържаха закона”, сподели депутатът от Оперативна програма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР