Мениджърът на загиналия при опит да покори втория по височина

...
Мениджърът на загиналия при опит да покори втория по височина
Коментари Харесай

Мениджърът на Скатов със скандални разкрития след смъртта му

Мениджърът на починалия при опит да покори втория по височина връх в света К2 Атанас Скатов - Мария Илиева направи забавни разкрития за съдбовните последни дни и часове от живота му. Тя призна в изявление за вестник " Монитор " за неприятна организация, която е попречила на Скатов да бъде 100% подготвен за тежкото нанагорнище.

" В нощта на 4 против 5 февруари се е наложило 21 индивида да нощуват в три двуместни палатки. Това не им е дало опция нито да спят, нито да си разтопят лед и пият вода, нито да се нахранят и стоплят. Физически Наско не е могъл да си почине, а е имало и голямо психическо напрежение в резултат на цялата бъркотия в лагер 3 нощта преди случая. Не е имало О2, както е било дадено от фирмата-организатор. Новите въжета не са били с идентичен цвят от горе до долу, т.е. не са били елементарно разпознаваеми всред многото остарели. Имало е такива, които три седмици са били засегнати или затрупвани от мощен снеговалеж поради неприятното време. Алпинистите също акцентираха, че някои от ледените питейни заведения са били доста разтърсени и те мъчно са издържали тежестта им. Аз персонално, знаейки неговия опит от изкачени 11 осемхилядника, и достигането до съвсем 7500 м на зимния К2, не считам, че става дума за обикновена неточност. ", разяснява Илиева.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Тя сподели още, че застрахователната компания към момента търси метод да не изплати сумата след нещастието.

" Едното им основание е, че К2 се намира в област Кашмир, която те не са покривали като територия. А в застраховката написа доста ясно, че става дума за зимно нанагорнище на К2, който постоянно си е бил на едно и също място. Другият мотив е,че когато Наско е тръгвал, не се е разрешавало излизане от Германия по отношение на COVID-19. Той обаче отпътува за К2 от България, което не е неразрешено в застраховката и също не е мотив за отвод. Изходът не е явен за момента ", съобщи мениджърът на Скатов.

Илиева сподели още, че Скатов е имал здравословни недоволства изразяващи се в това, че " половината ден му е топло, половината ден студено " и добави, че проблемите са го преследвали от първия ден.



" Повръщаше, не можеше даже вода да поема, беше на антибиотик известно време. Това изпи силите на Наско, само че въпреки всичко реши да опитва и както споделих, достигнал е височина над 7500 м. Времето обаче се скапва по-рано от предстоящото и ръководителят на експедицията е решил всички да слизат. Наско е тръгнал надолу и в действителност неверно решение не е взел, имайки поради обстоятелството, че алпинистите, които потеглиха нагоре като се изключи един, не се върнаха.

Оплака се от огромната бедност в базовия лагер и че два дни по-рано съвсем си е бил тръгнал от експедицията, само че по този начин и не разбрах за какво въпреки всичко е решил да тръгне нагоре. Поиска ми съвет дали да продължи и аз му споделих, че би трябвало да реши според от личното си чувство за положението си и съгласно времето. И че се надявам да вземе най-правилното решение, само че не е нужно непременно да прави опит. Каза ми,че ще се чуем отново от лагер 3, само че явно събитията там не са му разрешили да се обади ", описа тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР