Меморандум за свързване на газопреносната мрежа на 4 страни -

...
Меморандум за свързване на газопреносната мрежа на 4 страни -
Коментари Харесай

България сключи меморандум за пренос на газ от Азербайджан до Европа. Но липсва подпис от Турция

Меморандум за свързване на газопреносната мрежа на 4 страни - България, Румъния, Унгария и Словакия за транспорт на газ от Азербайджан до Европа бе подписан в София във вторник. Документът обаче не беше подписан от Турция, чиито газопроводи са основни за плана.

България получава природен газ от Азербайджан Това постави завършек на зависимостта на страната от доставките от Русия. Интерконекторът проработи 13 години откакто породи концепцията за него - през зимата на 2009 година, когато Русия едностранно спря преноса през Украйна и остави района без газ за седмица. И пет месеца откакто Русия едностранно спря да доставя газ на България.

Инициативата е наречена Solidarity Ring, тя е по самодейност на България и е подкрепена от Европейската комисия. Целта на плана е газовите оператори на България - " Булгартрансгаз ", румънския " Трансгаз ", унгарския FGSZ и словашкия " Юстрийм " да не чакат разширението на Южния газов кулоар, по който азерският газ минава от каспийското находище " Шах Дениз ІІ " през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания до Италия, а да употребяват инфраструктурата си.

Церемонията беше в наличието на президентите на България и на Азербайджан - Румен Радев и Илхам Алиев. Под документа подписи сложиха българският длъжностен министър на енергетиката Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на стопанската система на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Европейският енергиен комисар Кадри Симсон изрази поддръжката на Брюксел, откъдето газовите оператори на четирите европейски страни чакат съфинансиране за развиването и модернизацията на газовата си инфраструктура, с цел да може да се транспортират спомагателните количества азерски газ. Все още не е ясно какви суми са нужни.

Според вложенията в разширението и модернизацията на газовата инфраструктура на четирите европейски страни се правят оценка на към 1 милиарда евро. 200 млн. евро ще са нужни на българския газов оператор " Булгартрансгаз ", чиято цел е да употребява остарелия Трансбалкански газопровод, по който " Газпром " доставяше газ през Украйна, Румъния и България до Турция, Гърция и Северна Македония.

Европейската комисия е склонна да обезпечи съфинансиране за Solidarity Ring (STRING), само че преди този момент желае от газовите оператори да проведат пазарни проби за интерес към разширения потенциал на съществуващите газопреносни мрежи на България, Румъния, Словакия и Унгария. Унгарският министър Сиярто към този момент сподели, че ще разгласи подобен тест.
" Сътрудничество и взаимност "
" Името на самодейността е " Solidarity Ring ", тъй като в нейната основа са заложени точно съдействието и солидарността. Точно когато нашите сътрудници имат най-голяма потребност от сигурни, надеждни доставки, от диверсификация, ние всички дружно да създадем по този начин, че да можем да предоставим, тъй като войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на понятията добросъседство, взаимопомощ и взаимност подтиква ни да търсим нови направления, нови източници, нови способи на доставка, с цел да може да прекроим радикално интернационалната логистическа карта. Тази самодейност е образец за триумф в това направление ", сподели президентът Румен Радев.

Меморандумът ще обезпечи по-голяма енергийна сигурност за Европа и повече количества азерски природен газ за европейските страни, сподели президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той добави, че Баку е благонадежден сътрудник на Европа и напомни подписаният през юли предходната година меморандум за енергийна сигурност сред страната му и Европейския съюз.

Алиев добави, че Азербайджан възнамерява да удвои доставките на природен газ до Европа до 2027 година до 24.5 милиона кубични метра. " Днес Азербайджан доставя природен газ до Турция, Грузия, България, Италия - като тази година започваме да доставяме и до Румъния. Ако до края на годината всички междусистемни връзки са налице се надяваме газ да получават Унгария и Словакия. Надяваме се да увеличим доставките си от шест до най-малко 10 страни ", сподели Алиев.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов е обяснил неналичието на автограф на Турция с празнуването на Байряма и предизборната конюнктура в страната е споделил, че Турция ще се причисли към плана по-късно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР