Меморандум за сътрудничество с университети и водещи компании за реализиране

...
Меморандум за сътрудничество с университети и водещи компании за реализиране
Коментари Харесай

Подписаха Меморандум за развитие на Варна като Град на Знанието

 Меморандум за съдействие с университети и водещи компании за осъществяване на капацитета на Варна като Град на Знанието бе подписан през днешния ден в Община Варна. Домакин на срещата бе кметът Иван Портних, а самодейността поддържаха представители на  Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов “, ВВМУ " Никола Вапцаров “, Икономическия университет, Техническия университет, ВСУ " Черноризец Храбър ", Висшето учебно заведение по мениджмънт, Математическа гимназия " Д-р Петър Берон ". От сферата на ИКТ бранша - ScaleFocus, Булпрос; От областите на промишлеността, науката и услугите – " Солвей Соди “ АД, " Агрополихим “ АД, " Планекс Инвест “ ООД, " Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД, Центъра по хидро- и аеродинамика, Института за пазарна стопанска система (ИПИ) и Свилен Спасов.  

Подкрепа за Меморандума има декларирана от Coca-Cola European Partners, Microsoft България, KBC Group България, SAP България и " Хайделберг Цимент Груп “. 

Документът е отворен и към него могат да се причисляват и други организации и компании, които посредством активността си имат подготвеност да поддържат напъните за развиване на капацитета на Варна, за реализиране на напредък посредством вложения в производства и услуги, основани на познание и нововъведения, създаващи работни места с висока продуктивност и приходи. 

" Предстоят сложни времена, само че споделят, че всяка рецесия дава и нови благоприятни условия. Извличането на изгода от сложни обстановки е огромно предизвикателство и аз съм уверен, че Варна има задоволително капацитет, с цел да се оправи с това. Мотивирани сме да трансформираме икономическия профил на морската столица към браншове с висока добавена стойност – нововъведения, съвременно опазване на здравето, цифровизация. Целта ни е да обединим напъните на интелигентните хора във Варна, за които бъдещето на града може да бъде идея. С моя екип имаме вяра, че за триумфа и изпреварващото развиване на всеки град и район в Европа са нужни ясна визия и общи старания. Затова съм благополучен, че имаме мотивиращата поддръжка за Варна - Град на Знанието на цялата академична общественост, на научните институти, на IT бранша и бизнеса,  на аналитичния център " Институт за пазарна стопанска система “. Ключово и доста позитивно е, че всички страни заявяват своята съпричастност към развиването на съвременна среда, на нови практични градоустройствени решения, на експортно-ориентирани промишленост и услуги, разчитащи на образованието, гения и предприемчивостта на жителите “, разяснява кметът Иван Портних. 

Днес всички участници в срещата се сплотиха към мнението, че Варна е най-големият и перспективен учебен и стопански център в Северна България, в който се следи непрекъснат приток на млади и дейни хора. Отчетена бе позитивната динамичност в локалната стопанска система и трансформацията към по-висока добавена стойност, в това число притока на задгранични вложения в цифровата сфера. 

Страните заявиха своя ангажимент да обединят старания за осъществяване на капацитета на Варна като център за интегрирани териториални вложения по отношение на визията за Варна – Град на Знанието. Споделено бе общото мнение, че наред с летния и културния туризъм, огромният капацитет на Варна е в преплитането на просвета и бизнес, изключително в сферите на медицината, осведомителните технологии, превоза, морската промишленост. Този капацитет ще отключи бърз стопански напредък посредством вложения в производства и услуги, основани на познание и нововъведения, създаващи работни места с висока продуктивност и приходи. Изразена бе подготвеност за присъединяване в общи планове и начинания, които допускат сдружаване и обща работа. 

Водещи планове в споделената визия за развиване на Варна са основаването на високотехнологична Индустриална зона Варна край Аксаково, построяването и развиването на Квартал на Иновациите в местността " Малка чайка ", на нов актуален математико-технологичен кампус, в това число нова съвременна постройка на математическата гимназия. Проекти, които са основни за бъдещето на Варна и Североизточна България. 

Община Варна и фирмите от ИКТ бранша ще си сътрудничат в намирането на цифрови решения, ще работят за основаване на център за подкрепяне на умните и зелени градове на Северна България, за повишение на знанията и уменията на младите и дейни жители във Варна и региона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР