Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България

...
Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България
Коментари Харесай

Иван Гешев и Андрий Костин обсъдиха в Киев създаването на съвместни екипи за разследване на военни престъпления

Меморандум за съгласие и съдействие сред Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна подписаха в Киев основните прокурори на двете страни Иван Гешев и Андрий Костин.

Страните се споразумяха за интензивно съдействие при следствие на закононарушения, свързани с съветската експанзия в Украйна, по-специално закононарушения против човечеството, военни закононарушения, закононарушения от експанзия и геноцид. Акцент в диалозите сред основните прокурори на България и Украйна беше подложен върху нуждата от построяването на трайни механизми за партньорство сред институциите.

Иван Гешев и Андрий Костин разискаха и основаването на взаимни екипи за следствие на военни закононарушения. Главният прокурор на Украйна съобщи, че от началото на войната са регистрирани над 80 хиляди случая на военни закононарушения, експанзия и геноцид против украинския народ, като над 10 хиляди са против цивилни, дами и деца. Повдигнати са обвинявания против 152-ма души и 32-ма са наказани.

Главният прокурор Иван Гешев срещна сътрудника си с дейната роля на българската прокуратура по противопоставяне на съветските военни и разследващи служби в България и на Балканите. Според него взривоопасната среда в района прави страните още по-уязвими и податливи на зловредно съветско въздействие.

Иван Гешев увери украинския си сътрудник, че българската прокуратура ще бъде мощен и заслужен сътрудник, с цел да могат двете страни дружно сполучливо да се опълчват на военните закононарушения, експанзията и геноцида. “Вярвам, че дружно можем сполучливо да се противопоставим на всевъзможни провокации и трудности. Вярвам също, че слагаме началото на продължително съдействие и взаимоотношение в полза на всички българи и нашите украински другари. Уроците на историята са, с цел да не повтаряме най-черните й времена ”, съобщи Иван Гешев.

Прокурор Андрий Костин изрече дълбоката си признателност към българската прокуратура и особено към основния прокурор за спасението и отбраната на фамилиите на украинските прокурори, които в първите дни на войната бяха ескортирани от Украйна и подслонени в България. Той благодари и за поддръжката на България за резолюциите на Организация на обединените нации, осъждащи съветската експанзия. „ За мен подписаното съглашение не е просто гаранция за положително съдействие, а доказателство за същинско другарство. В нашето тежко състояние, приятелите са ни същински нужни и те се познават точно когато идват в най-трудните моменти ”, съобщи Андрий Костин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР