Меморандум по инициативата Пръстен на солидарността“ (Solidarity Ring), насърчаващ сътрудничеството

...
Меморандум по инициативата Пръстен на солидарността“ (Solidarity Ring), насърчаващ сътрудничеството
Коментари Харесай

Стратегически Меморандум за доставките на газ в ЕС беше подписан в София

Меморандум по самодейността „ Пръстен на солидарността “ (Solidarity Ring), насърчаващ съдействието сред газопреносните системи на пет страни, беше подписан през днешния ден на публична гала в София.

В наличието на президентите на България и Азербайджан – Румен Радев и Илхам Алиев, под документа подписите си поставиха българският длъжностен министър на енергетиката Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на стопанската система на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, заяви Българска телеграфна агенция.

Меморандумът е по взаимната самодейност, препоръчана от България и подкрепяна от Европейската комисия, ориентирана към повишение на сигурността на доставките на азерски природен газ за Европейския съюз и района на Централна и Югоизточна Европа.

Документът цели поощряване на съдействието сред операторите на газопреносните системи на България ( " Булгартрансгаз " ), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR).

Република Азербайджан е стратегически сътрудник освен на България, само че и на Европейския съюз, означи по време на церемонията българският държавен глава Румен Радев.

Той изрази признателност към сътрудника си от Азербайджан Илхам Алиев, който е на посещаване в България, за сполучливото партньорство сред двете страни. Радев означи, че това съдействие в последно време се развива изключително сполучливо в региона на енергетиката.

Според Румен Радев доказателство за това е фактът, че към този момент година България получава надеждни доставки на газ от Азербайджан по подписан преди повече от 10 години контракт, към който страната се придържа прецизно, макар световните политически и стопански промени.

„ Войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на понятията добросъседство, взаимопомощ и взаимност. Подтикна ни да търсим напълно нови ефикасни решения, нови направления и нови способи на доставки, с цел да може да прекроим радикално интернационалната логистическа карта. Тази самодейност е образец в това направление “, разяснява още българският държавен глава.

Според Илхам Алиев с днешното сключване на меморандума ще има по-голяма сигурност и доставки на газ от Азербайджан до доста повече страни в Европа. Той дефинира това като една доста значима и навременна стъпка за диверсификацията на енергийните запаси, както и на енергийната сигурност.

Това показва равнището на взаимоотношенията сред нашите страни, както и динамичността на политическия ни разговор, съобщи Алиев. Той акцентира, че България и Азербайджан са освен стратегически сътрудници, само че и другари.

Президентът на Азербайджан напомни, че страната му е подписала с девет други европейски страни стратегическо партньорство, което, по думите му, е доста значимо за бъдещето. Природният газ не е единствено енергиен артикул, който Азербайджан доставя до Европа. Азербайджан е благонадежден сътрудник и за доставка на нефт, съобщи Алиев.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е на посещаване в България по покана на президента Румен Радев. Във водената от него публична делегация в София са включени представители на държавното управление на страната.

Държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR към този момент ще има собствен офис в София, а през днешния ден стана известно, че българският регулатор – Комисията за енергийно и водно контролиране, към този момент е удостоверила европейският ѝ лиценз за територията на Европейския съюз.

Българска телеграфна агенция напомня, че отварянето у нас на посланичество на държавната петролна компания на Азербайджан беше контрактувано сред двамата държавни глави през септември предходната година. Тогава Илхам Алиев бе на публично посещаване у нас по покана на Румен Радев, като визитата включваше и формалното разкриване на газовия интерконектор сред Гърция и България.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР