Мексико ще обложи с мито от 20% вноса на свинско

...
Мексико ще обложи с мито от 20% вноса на свинско
Коментари Харесай

Търговската война се разгаря: Мексико налага мито върху щатски свински крачета

Мексико ще таксува с мито от 20% вноса на свинско от Съединените американски щати в отговор на по-високите цени върху алуминия и стоманата, въведени от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, написа Reuters.

Новите митнически ставки към момента не са признати дефинитивно, само че най-вероятно ще обиден вноса на свински крачета и бутове, прецизира изданието.

Мексико внася свинско месо за над 1 милиард $ годишно, като 90% от тези количества идват точно от Съединени американски щати.

" Най-вероятно ще бъде наложена нова митническа цена от 20% върху свинските крачета и бутовете, която ще обгръща и пресните, и замразените артикули ", твърди Хериберто Хернандез, който управлява Мексиканската асоциация на свиневъдите OPORPA.

Той посочи, че към този момент е провел среща с икономическия министър на страната Илдефонсо Гаярдо и неговия екип, на която са били разисквани новите търговски политики по отношение на Съединени американски щати.

Мексиканското държавно управление обаче към този момент не е предоставило публични данни и детайлности за новите мита. Очаква се обаче те да влязат в действие още в средата на тази седмица.

Според Хернандез, покачването на цените е удачно и няма да докара до повишаване на свинското, защото, по думите му, съществуват доста други възможности на американския импорт.

Решението на Съединени американски щати да наложи по-високи мита върху вноса на алуминий и стомана в страната обтегна връзките на страната с сътрудниците й в Северноамериканското съглашение за свободна търговия NAFTA - Канада и Мексико.

Канада се смята за вероятен различен източник за импорт на месни артикули, съгласно някои представители на промишлеността в Мексико, представени от Reuters, защото двете страни могат да се възползват от безмитната търговия между тях.

Наскоро Мексико възобнови изискванията и по комерсиалните си взаимоотношения с Европейския съюз. Вносът на свинско от Стария континент също не се полза с мита, само че при него съществуват други рестрикции, измежду които са и количествените квоти.

Миналата година в Мексико са импортирани към 840 000 тона свинско месо, от които 650 000 тона са свински крачета и бутове на обща стойност 1.07 милиарда $, напомня Reuters.

В Съединени американски щати тези артикули не са толкоз високо оценени, защото там се търсят главно ребра и бекон. В Мексико обаче те са част от доста обичайни предписания.

Изпълнителният шеф на най-голямата мексиканска свиневъдна компания Granjas Carroll Виктор Мануел Очоа споделя, че би подкрепил вероятно краткотрайно комерсиално съглашение с Бразилия за импорт на свинско, в случай че бъдат въведени по-високи мита върху американските артикули.

По думите му цените в Мексико сигурно ще се вдигнат с въввеждането на мярката. Той предвижда повишаване с 15-16%, което може да се отрази на потреблението.

Тревоги обаче има и от другата страна на границата. Американските свиневъди от щата Айова чакат загуби от над половин милиард $ вследствие на по-високите търговски бариери.

Те към този момент понесоха тежестта от нарастването на митата за експорт на свинско в Китай до 25%. Но в случай че сходни ограничения бъдат въведени и от Мексико, който е най-големият пазар за американски свински артикули, вредите могат да се окажат пагубни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР