Мексико се отърсва от едно от най-силните земетресения в историята

...
Мексико се отърсва от едно от най-силните земетресения в историята
Коментари Харесай

Най-силното земетресение в Мексико от 85 г. уби 61 души, срина къщи, разруши болница

Мексико се отърсва от едно от най-силните трусове в историята си.

8.1 по Рихтер е мощ, с която земята не се е люляла в страната от 85 години насам. Земетресението се оказа по-силно от това през 1985 година, когато умират стотици.

Трусът от нощта в четвъртък, малко преди първите минути на петъчния ден, взе 61 жертвив бедния юг, срути къщи, повреди лечебни заведения и държавни здания.

Разпоредена е евакуация в щатите Оаксака и Чипас.

След първото злополучие обаче пристигна нова заплаха - ураганът Катя, който внезапно отслабна, достигайки крайбрежията на Мексиканския залив.

Всички починали при земетресението са от три прилежащи щата към епицентъра. В Оаксака починаха 45 души, написа " Ройтерс ", в Табаско трима изгубиха живота си, в Чиапас - 12. Най-тежко обиден е град Хучитан в Оаксака, където починаха 36 души и една трета от жилищата бяха срутени или развалени дотам, че са негодни за живеене. За следствията заяви нощес президентът Енрике Пеня Нието в ефира на канал " Телевизия ".

Две от трите жертви в Табаско са деца. Едното било убито от рухнала стена, а другото - в детска болница. Прекъснатото електричество спряло вентилационната система.

В петък сутринта президентът Енрике Пеня Нието изрази съболезнованията си към околните на жертвите и разгласи, че минимум 1 милион души са без електричество след земетресението. Сега то към този момент е възобновено на 80 000 от тях.

Вторичните земетресения бяха стотици. Най-силният от тях може да следва да бъде със мощ 7.2, предизвести президентът.

Училищата в 11 щата са затворени. Учениците ще бъдат пуснати, откакто е несъмнено, че постройките или стени в тях няма да рухнат. Само в Чиапас са разрушени 428 жилища, а по 1700 здания има вреди.

Очакват се триметрови талази цунами.

Възможно е в рухнали хотели да бъдат открити още жертви.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР