Мексико прекъсна връзките си с Еквадор, след като полицията нахлу

...
Мексико прекъсна връзките си с Еквадор, след като полицията нахлу
Коментари Харесай

Мексико скъса отношенията си с Еквадор

Мексико прекъсна връзките си с Еквадор, откакто полицията нахлу в мексиканското посолство в Кито, с цел да арестува някогашния вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас.

Глас откри леговище в посолството предишния декември, откакто Еквадор издаде заповед за арест против него за хипотетична корупция.

Адвокатът на Глас сподели, че той е почтен.

Глас е бил вицепрезидент на Еквадор сред 2013 година и 2017 година Освободен е от служба поради натрупали се обвинявания в корупция против него.

По-късно същата година той беше наказан на шест години затвор по отношение на корупция в бразилския строителен колос Odebrecht. Прокурорите споделиха, че той е взел 13,5 милиона $ (10,2 милиона английски лири) подкупи.

Той беше освободен от пандиза през ноември, само че по-късно еквадорските управляващи издадоха друга заповед за арест с изказвания за спомагателни обвинявания за корупция, което накара Глас да потърси леговище в мексиканското посолство.

В петък Мексико съобщи, че е предоставило политическо леговище на Глас " след изчерпателен разбор " на обстановката - деяние, което Еквадор преглежда като нелегално.

" Еквадор е суверенна нация и ние няма да позволим на нито един нарушител да остане на независимост ", се споделя в изказване на президентството на Еквадор.

В него се споделя, че Глас, който е бил „ наказан на отнемане от независимост от правосъдната система на Еквадор “, е бил задържан и „ подложен под нареждането на способените органи “.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, написа в X, че е наредил незабавното прекъсване на дипломатическите връзки вследствие на това.

" Полицията от Еквадор принудително влезе в нашето посолство и задържа някогашния вицепрезидент на тази страна, който беше емигрант и обработваше леговище заради преследването и издевателството, на които е изправен.

" Това е жестоко нарушаване на интернационалното право и суверенитета на Мексико. "

Редица дипломати са ранени при случая съгласно Алисия Барсена, секретар по външните връзки на Мексико.

Напрежението сред двете страни нараства през последните дни. В сряда Обрадор направи забележки, считани за „ тъпо “ от Еквадор, по отношение на насилието по време на миналогодишните избори – извоювани от президента на Еквадор Даниел Нобоа.

На идващия ден Еквадор разгласи мексиканския дипломат за личност нон грата и сподели, че тя би трябвало да напусне страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР