Мексико е страна, известна със своята уникална кухня, която е

...
Мексико е страна, известна със своята уникална кухня, която е
Коментари Харесай

Рецепта на деня: Мексиканска кесадия с наденица и лук

Мексико е страна, известна със своята неповторима кухня, която е резултат на културната многостранност на мексиканците. За един от знаците на мексиканската кулинария се смятат по този начин добре известните и на нас, европейците, питки тортиляс.

Те наподобяват арабския дюнер и могат да бъдат напълнени с най-различни плънки, само че сега, в който са приготвени с разтопено сирене и изпържена с яйца наденица, одобряват наименованието касадия или кесадия.

Ако желаете да прибавите малко мексикански привкус в своето меню, нищо не ви пречи сами да си приготвите касадията, защото в България разполагаме с нужните за задачата артикули. По-сложно е само намирането на нерафинирано пшенично брашно, само че в множеството огромни магазини и то към този момент е налично за купувачите.

Дори и да не го намерите, можете да го замените с царевично брашно, с което съвсем на всички места в Мексико се подготвят обичайните тортиля питки. Преди да се втурнете в приготвянето на тестото за тортиля, имайте поради, че количеството на брашното и на водата е доста релативно, без значение каква рецепта следвате.

Важен е крайният резултат, който зависи от положителното замесването на тестото. То би трябвало да е задоволително еластично и да не се разточва на дебело, с цел да може след изпичането си мексиканската питка да бъде прегъната дружно с плънката. Ето класическата рецепта за мексиканска касадия от gotvach.bg:
Необходими артикули:
500 г нерафинирано пшенично брашно

1 1/2 ч. л. сол

3 с. л. масло

130 мл вода

10 резена сирене с широчина към 2 см

3 с. л. олио

150 г наденица

1/2 глава червен лук

5 яйца
Начин на подготвяне:
В купа се смесват брашното, размекнатото масло и 1 ч. л. сол. От тази примес се забърква тесто, което не би трябвало да наподобява гумено. В случай че ви се стори прекомерно мазно, можете да добавите още вода и брашно. Оставя се да престои 30 минути, покрито с опаковъчно фолио, след което от него се вършат 20 дребни топчета, колкото орех.

Всяко топче се слага сред два листа намаслена хартия за печене и се разточва, до момента в който придобие размери с диаметър 8 см и към 2 мм дебелина. Всички питки се поставят върху нажежен тефлонов тиган и се запичат от двете страни за малко.

Половината от питките се пълнят с по 1 комат сирене и се прегъват по средата. Отделно в тиган се сгорещява олиото и в него се запържва ситно нарязаната наденица и лукът, а най-после и разрушените авансово яйца с 1/2 ч. л. сол.

След като сместа стартира да се втвърдява, с нея се пълнят останалите питки. Всички по този начин приготвени кесадияс - и тези с локалната плънка, и тези със сиренето, се поставят в авансово загрят оребрен тиган, с цел да се запекат и от двете страни и са подготвени за сервиране.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР