Меко казано, президентът избягва каквато и да било конфронтация с

...
Меко казано, президентът избягва каквато и да било конфронтация с
Коментари Харесай

Защо почти никой не долюбва Радев? frognews.bg

Меко казано, президентът заобикаля каквато и да било борба с Руската федерация. Подобно на Борисов по време на траялото повече от десетилетие владичество в българската политика, актуалният държавен глава вървеше по опънато въже сред Брюксел и Кремъл.

През 2021 година Радев изпадна в казана с горещата вода, когато назова Крим " съветски “ по време на предизборния спор с тогавашния си противник проф. Анастас Герджиков, повдигнат от ГЕРБ. Думите му не останаха незабелязани и разгневиха украинското държавно управление и интернационалните играчи. Американското посолство в София излезе с позиция на " дълбока угриженост " за реториката на Радев. Тогавашният кандидат-президент по-късно акцентира, че анексирането на полуострова от Москва през 2014 година е нарушаване на интернационалното право, само че съперниците му прочетоха коментара като открита демонстрация на неговите проруски възгледи.

Избухването на войната в Украйна принуди доста европейски водачи да трансформират позицията си към съветския президент Владимир Путин. Западът изостри отношението си към Кремъл, само че не това се случи с българския президент Румен Радев. Въпреки това в западните медии държавният ни глава е апетитен за намерено прокремълски надъхан - нещо, което сигурно не убягва на задграничната публика.

 

У нас въпросът също не остава неусетен. Възгледите на Радев, постоянно маскирани зад двусмислена изразителност, доведоха до зараждането на няколко митинга у нас. Демонстрантите приканиха за импийчмънт с лозунги " София не е Москва ".

 

През октомври предходната година, когато девет източноевропейски страни показаха поддръжката си за кандидатурата на Украйна за НАТО, Радев не подписа изказването. Той се оправда с думите: " не съм го подписал съзнателно, защото сега това би означавало война сред НАТО и Русия “.

След месеци на разгорещени политически диспути, през ноември българският парламент най-сетне гласоподава в поддръжка на изпращането на оръжия в Киев - решение, което разгневи Радев и го накара да подлага на критика " войнолюбивите “ партии и да ги дефинира като " коалиция на войната " - изразителност, която бе повторена и от Българска социалистическа партия.

" България няма да бъде част от цялостна поръчка за доставка на муниции за Украйна “, сподели той пред публицисти в Брюксел след срещата на върха на Европейски Съюз през март месец тази година.

 

" България се ангажира да изпраща муниции, които да бъдат доставени на нашите сътрудници и съдружници при поискване от тяхна страна, само че не и на Украйна ", безапелационен бе той. 

В същото време Радев призна, че страната има интерес да усили производството на муниции, с цел да попълни личните си ресурси и тези на съдружниците си.

Въпреки че Радев към момента се радва на относителна благосклонност от избран кръг хора спрямо други български политици, рейтингът му претърпя сериозен удар, спадайки от 51 % през февруари 2022 година до 36 % през декември, съгласно изследване, извършено от " Алфа рисърч " предходната година.

В внезапен контрастност, някогашният министър председател Иван Костов дефинира Радев като " сътрудник на съветско въздействие “, тъй като е превишил пълномощията си със забележките си по отношение на оръжията. 

 

Радев излезе на напред във времето като политически скандалджия по време на всеобщите митинги от 2020 година

През юли 2020 година прокуратурата нахлу в офисите на президента, задържайки за малко двама членове от кабинета му. Рейдът на обвиняването се оказа взривоопасен и провокира всеобщи митинги против основния прокурор Иван Гешев, партия ГЕРБ и задкулисието.

 

Иконичното " Мутри, вън! " се трансформира в запазана марка за Радев през идващите месеци. Острата рецензия към кабинета “Борисов ” завоюва на Радев благосклонностите на всички тези, които бяха нетърпеливи за по този начин дълго чаканата смяна и упорстваха за промени против корупцията.

 

Оказа се, че Румен Радев не е от хората, които вършат отстъпки пред политическите си противници и даже пред тези, които са застанали зад него в предишното и са го издигнали за президент. С неоспорим гений той съумя да обтегне връзките си с съвсем всички политически партии. По време на първия си мандат той постепенно се еманципира от Българска социалистическа партия, а персоналната му борба с водача на партията Корнелия Нинова все по-често стартира да се демонстрира в медиите посредством словесни офанзиви.

Преди две години той се кандидатира за втори мандат, само че този път като самостоятелен претендент, а антикорупционната му позиция притегли гласоподаватели и от двете страни на политическия набор. Подведе ли ги?

Войната с кабинета “Петков ”

Радев даже не се замисли, преди да се обърне против кабинета на Кирил Петков, макар че " Продължаваме Промяната " поддържа преизбирането му през 2021 година. Словесните нападки от страна на президента към Политическа партия не стихват. Причината: гласната им поддръжка за Украйна. Така Радев се трансформира в пръв критик и на “Продължаваме смяната ”.

 

Поведението му докара до нова точка на шупване в връзките сред президента и представителите на Политическа партия, откакто Радев връчи с остри думи мандата за сформиране на държавно управление единствено преди към дне седмици. Коментарите на Радев тогава бяха разчетени като " невиждана интервенция " и тъпчене на Конституцията. При гласуването на държавното управление през вчерашния ден президентът стана и напусна пленарната зала - очевидна проява на отрицание.

 

Мнозина видяха като причина за ненавистта на Радев фактът, че ротационното държавно управление сред ПП-ДБ и ГЕРБ поставя завършек на едноличното му ръководство посредством служебни държавни управления. Всъщност това е и съществена рецензия към президента, който съгласно анализатори желае хегемонията му върху българската политическа сцена, доминирана и от по-обрано и в някои случаи - близко, отношение по отношение на Русия, да продължи.

Последните години на политически катаклизми у нас разрешиха на Радев да упражни ненадейно здрав надзор върху властта. Бе направена връзка даже с дейностите на прокуратурата и активирането по БарселонаГейт. Критиците провидяха опит на президента да торпилира договарянията сред ПП-ДБ и ГЕРБ за сформиране на държавно управление посредством новите разкрития по делото, което към този момент няколко години стои на трупчета.

Според политическите анализатори у нас Радев няма предпочитание да се отхвърля от политическата си кариера след края на мандата си през 2026 година, а ще се опита да се нарежда като сплотяваща фигура за проруските партии и поддръжници в България или да се опита да размени социалистическата партия със собствен политически план.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР