Междусистемната газова връзка започва работа с общ капацитет от 3

...
Междусистемната газова връзка започва работа с общ капацитет от 3
Коментари Харесай

Интерконекторът Гърция- България започва работа с общ капацитет от 3 млрд. куб. метра годишно

Междусистемната газова връзка стартира работа с общ потенциал от 3 милиарда куб. метра годишно. Около половината - 1,57 милиарда куб. метра, към този момент са резервирани по дълготрайни съглашения, достигащи до 25 години, оповестиха от сдружението. Останалият разполагаем потенциал ще бъде предлаган посредством търгове на две от водещите платформи за резервация на потенциал - PRISMA и RBP. " Ай Си Джи Би " към този момент е подписала контракти с двете платформи и е записана като оператор на преносна система.

Независимият метафоричен оператор " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), виновен за комерсиалната употреба на интерконектора Гърция-България, ще предлага на търгове свободния потенциал по тръбата, считано от 1 октомври 2022 година,

Всички търгове ще се организират според Тръжния календар на Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ЕМОПС), както следва: За точката на междусистемно свързване на " Ай Си Джи Би " с " ДЕСФА " (DESFA) и Трансадриатическия газопровод (TAP) в Комотини, " Ай Си Джи Би " ще предлага следните артикули през PRISMA: входен корав потенциал (в права посока) и първоначален прекъсваем потенциал (в противоположна посока).

За точката на междусистемно свързване в Стара Загора сред мрежата на " Булгартрансгаз " и газопровода IGB, ICGB ще предлага следните артикули през RBP: първоначален корав потенциал (в права посока) и входен прекъсваем потенциал (в противоположна посока).

При деен пазарен интерес към запазване на наличния потенциал на газопровода, продължаващата война в Украйна и решимостта на Европа да ограничи напълно доставките на съветски газ в бъдеще, се чака общият потенциал на IGB да се усили, достигайки до 5 милиарда куб. метра годишно, акцентират от " Ай Си Джи Би ". Това може да се реализира посредством създаване на компресорна станция в Комотини, Гърция. Такъв проект към този момент е получил утвърждение от гръцкия народен метафоричен оператор DESFA и се чака да бъде станцията да бъде приключена по едно и също време с въвеждането в употреба на терминала за полутечен природен газ (LNG) край гръцкия град Александруполис.

LNG терминалът се създава в огромна синергия с интерконектора. Заедно, двата енергийни инфраструктурни плана.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР