Международното учебно заведение с най-дългогодишни традиции в България - Англо-Американскотo

...
Международното учебно заведение с най-дългогодишни традиции в България - Англо-Американскотo
Коментари Харесай

Англо- Американското училище в София изгражда нов Артцентър


Международното образователно заведение с най-дългогодишни обичаи в България - Англо-Американскотo учебно заведение в София (Anglo-American School of Sofia), започва строителството на нов Артцентър. Проектът е на обща стойност 10 милиона евро и се чака да бъде приключен в края на октомври 2018 година.

Центърът ще бъде оборудван с най-съвременните технологии за озвучаване, аудиовизуални изкуства и мултимедийни презентации. Сградата ще бъде на два етажа с разгъната повърхност от 6500 кв. м. Тя ще включва театрална зала с 350 места, зали за музика, изкуство, роботика, стаи за мултимедийно образование и офиси. Сградата ще има оптимално висок клас енергийна успеваемост.

„ Винаги сме смятали, че изкуството е извънредно значимо за общественото и интелектуално развиване на младежите. Много съм благополучен, че новият ни артцентър ще даде опция за креативно развиване, както на нашите възпитаници, по този начин и на децата от локалната общественост. Всяко изкуство има потребност от своя същинска сцена и се веселя, че ние ще можем да я предоставим “, съобщи Джим Ъркхарт шеф на Англо-Американското учебно заведение в София (ААУ), което през образователната 2017 – 2018 година навършва 50 години от основаването си.

Директорът на ААУ Джим Ъркхарт, дружно с посланика на Съединени американски щати в България Ерик Рубин, зам. посланика на Англия Сара Райли, представители на Столична община, Министерство на образованието и дипломатическата общественост се включиха в символичната първа копка, с цел да дадат старт на градежа. Гостите написаха своите пожелания за бъдещето към ААУ на каменна плоча, която ще бъде сложена в новата постройка. По остарял български бит беше направено и освещаване.

Новият артцентър на Англо-Американскотo учебно заведение в София планува редица новаторски решения за оптимално икономисване на сила, вода и запазване на околната среда. Сред тях са:

- „ Хладен покрив “ – покривът на постройката ще бъде построен по специфична технология, с цел да реализира най-благоприятен показател на отразяване на слънчевите лъчи назад в атмосферата. По този метод постройката няма да се нагрява прекалено през лятото и ще се понижат разноските за климатизация.

- Неутрализиране на въглеродния отпечатък при отопление – посредством потребление на биомаса за отопление на постройката, пречистваща апаратура и филтри на комините. По този метод съвсем напълно се обезврежда въглеродния отпечатък на постройката. Възможен източник на биологично гориво за отопление са пелети от кюспе, получено след преработката на слънчогледа.

- 40% спестовност на вода спрямо общоприетото - благодарение на високоефективни смесители и нулево потребление на питейна вода за напояване на зелените площи и разчистване на тоалетните. За задачата към постройката ще бъде построен специфичен контейнер за дъждовна вода.

- Удобства за енергийно-ефективни транспортни средства и колела – преференциални паркоместа, съблекални и душове покрай входа на постройката (за велосипедистите).

- Международен документ за енергийна успеваемост - артцентърът ще бъде първата в България професионална постройка за аудиовизуални изкуства, която се чака да получи Gold документ от LEED. Към момента всички здания в кампуса на Англо-Американското учебно заведение в София са сертифицирани с оценка Gold. LEED e най-широко употребяваната рейтингова система за енергийна успеваемост в света

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР