Международното летище в Дубай вижда 41,6 милиона пътници през първата половина на годината, повече отколкото през 2019 г.

...
Международното летище в Дубай, най-натовареното в света за международни пътувания,
Коментари Харесай

Международното летище в Дубай, най-натовареното в света за международни пътувания, казва, че е обслужило 41,6 милиона пътници през първата половина на тази година

От ДЖОН ГАМБРЕЛ Associated Press, 21 август 2023 г., 23:36 пандемия от коронавирус.

Летището, дом на превозвача на дълги разстояния Emirates в осеяния с небостъргачи Дубай, отдавна служи като барометър за авиационната индустрия в целия свят. Новите данни на летището, известно като DXB, отразяват цифрите, предложени от Международната асоциация за въздушен транспорт, че трафикът в световен мащаб е на 94% от нивата преди COVID.

"Докато се възстановяваме с нашия (полугодишен) трафик, надхвърлящ нивата отпреди пандемията, ние продължаваме да оставаме ангажирани да гарантираме, че всеки гост, който пътува през нашето летище, тръгва с усмивка“, каза Пол Грифитс, главен изпълнителен директор на Dubai Airports, в изявление, обявяващо цифрите.

41,6 милиона пътници са с около 50% повече от записаните 27,9 милиона по същото време миналата година, тъй като авиокомпаниите вече имат повече самолети и маршрути, които се изпълняват отново.

Пътническият трафик тази година до голяма степен се движи от стандартните дестинации за пътуване на летището – Индия, Саудитска Арабия, Обединеното кралство и Пакистан. Русия също беше основен пазар, тъй като Дубай остава едно от малкото места, които все още са отворени за руснаци на фона на войната на Москва срещу Украйна.

Дубай беше сред първите градове, които се отвориха отново за туристи по време на пандемията. Това спомогна за стимулиране на туристическата индустрия на града-държава, тъй като атракции като Burj Khalifa, най-високата сграда в света, и луксозният хотел Burj Al-Arab с форма на платно привличат и двете посетители и транзитни пътници извън летищните салони.

Дубай надмина туристическите си цифри отпреди пандемията за половин година тази година с 8,55 милиона международни посетители. Хотелите в Дубай отбелязаха средна заетост от 78% през този период — нареждайки се сред някои от най-добрите дестинации в света.

Emirates също видя най-печелившата си година през 2022 г., като спечели $2,9 милиарда, тъй като пътниците се върнаха на неговите Boeing 777 за дълги разстояния и неговите двуетажни Airbus A380s.

Грифитс каза, че предвид търсенето, летището е увеличило прогнозирания си брой пътници за 2023 г. до 85 милиона, малко по-малко от годишния трафик през 2019 г. от 86,3 милиона пътници. Летището е видяло 89,1 милиона пътници през 2018 г. - най-натоварената година преди пандемията. DXB имаше 66 милиона пътници, преминали през него през 2022 г.

„Започнахме втората половина със силно търсене през юли и с продължаващия сезонен пик, съвпадащ с повторното отваряне на училища през август, ние се подготвяме за изключително натоварена останала част от годината“, каза Грифитс.

Международното летище в Дубай вече обслужва 257 дестинации в 104 държави.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР