Международният валутен фонд заяви в петък в свой доклад, фокусиран

...
Международният валутен фонд заяви в петък в свой доклад, фокусиран
Коментари Харесай

Доклад на МВФ: ЕЦБ трябва да продължи да повишава лихвите

Международният валутен фонд съобщи в петък в собствен отчет, фокусиран върху еврозоната, че стягането на паричната политика на Европейската централна банка (повишаване на лихвите) би трябвало да продължи, с цел да може инфлацията да се върне към задачата от 2 на 100.

" Прогнозите за инфлацията и високата неустановеност във връзка с устойчивостта на инфлацията в еврозоната допускат, че ще е нужна по-рестриктивна позиция от сегашната, която да бъде поддържана за нескончаем интервал, с цел да се поддържат постоянни инфлационните упования и да се върне навреме инфлацията към целевото равнище ", заяви МВФ.

Говорейки за банковата система в еврозоната, МВФ акцентира, че макар че е посочила резистентност, " стягането на финансовите условия може да разкрие уязвимостите ". Поради тази причина ЕЦБ би трябвало да продължи да следи от близко обстановката, уточни МВФ.

Междувременно членът на Управителния съвет на ЕЦБ и президент на Бундесбанк (Deutsche Bundesbank) Йоахим Нагел съобщи също през днешния ден, че Европейската централна банка може да се наложи да вкара още покачвания на лихвените проценти след лятната почивка, с цел да обезпечи " навременно връщане " 0 0на инфлацията към задачата от 2%.

" Въпреки актуалните темпове на инфлация, които са доста по-ниски по отношение на върховете през октомври, към момента имаме да извървим дълъг път, с цел да реализираме нашата инфлационна цел ", сподели Нагел на срещата на върха на Групата на тридесетте (Г-30), организация на финансови специалисти, който се организира в Амстердам. Той също по този начин означи, че чиновниците на Евросистемата плануват годишната инфлация в еврозоната да спадне до 5,4% през 2023 година и до 3,0% през 2024 година

В четвъртък ЕЦБ увеличи още веднъж водещите си лихви с 25 базисни пункта, като нейният шеф Кристин Лагард означи, че банката евентуално ще ги вдигне още веднъж и на съвещанието си през юли.

В петък и различен член на ЕЦБ - Гедиминас Шимкус уточни пред кореспонденти, че ЕЦБ би трябвало да увеличи в допълнение своите лихвени проценти на срещата през юли.

Шимкус разяснява, че макар че банката е " по-близо до края на цикъла на стягане ", е прекомерно рано да се гадае по кое време този развой ще завърши. Той съобщи, че не чака намаление на лихвите при започване на 2024 година, защото няма предлог за сходен сюжет, защото прогнозите демонстрират, че инфлацията ще бъде над задачата от 2% през 2025 година

Относно срещата на ЕЦБ през септември, той означи, че е прекомерно рано да се каже какви биха могли да бъдат вероятните стъпки на централната банка по това време.

Също през днешния ден членът на Управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Централната банка на Финландия Оли Рен уточни, че Европейската централна банка ще продължи да базира решенията си по отношение на лихвените проценти на " метод, подвластен от постъпващите данни ", като в същото време приканва централните банкери да следват правилата на невзискателност, неприкритост и еластичност.

Говорейки на взаимната среща на върха на Банката на Финландия и Центъра за проучване на икономическата политика (CEPR) в Хелзинки, Рен оцени настоящата икономическа обстановка в еврозоната, отбелязвайки, че икономическата интензивност " стагнира при започване на годината, само че остава много устойчива ". Той регистрира спада на енергийните цени и облекчаването на проблемите, свързани с веригите на доставки.

" Въпреки това инфлацията " се оказа по-устойчива от предстоящото ", означи Рен. " Въпреки това, защото енергийната инфлация ще стане все по-отрицателна с течение на през 2023 година и инфлацията при храните се забавя ненапълно, общата инфлация се чака да продължи да спада към 2,2% през 2025 година “, заключи той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР