Международният валутен фонд ще отпусне 50 млрд. долара за борба

...
Международният валутен фонд ще отпусне 50 млрд. долара за борба
Коментари Харесай

МВФ отпуска 50 млрд. долара за борба с COVID-19

Международният валутен фонд ще отпусне 50 милиарда $ за битка с епидемията от ковид. Това съобщи ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева пред Си Ен Би Си.

Тя акцентира, че парите ще бъдат налични „ неотложно “ и че помощният пакет е ориентиран към страните с ниски приходи и нововъзникващите пазари.

По-голямата част от парите няма да бъдат обвързани с лихви, а страните, които ще получат средствата, не е належащо да бъдат обвързани със съществуващи стратегии с МВФ, разясни Георгиева.

„ В момента оценяваме какви са финансовите потребности - страна по страна, и се ангажираме с тези страни, с цел да се уверим, че те знаят за средствата, които предлагаме и че може да отговорим на потребностите им неотложно “, разяснява шефът на МВФ. „ В момента сме в ранните стадии на ангажираност, само че мога да ви уверя, че ще действаме доста бързо, когато се появяват първите претенции “, прибавя тя.

Заразените от ковид по света към този момент са повече от 90 хиляди като болестта плъзна по всички континенти.

От МВФ обясниха още, че се надяват отпуснатите средства да бъдат употребявани за укрепване на здравните системи на засегнатите страни и за стратегии за фискални тласъци и възстановяване на ликвидността. Освен това, организацията работи взаимно със Световната банка за обезпечаване на медицински консумативи в засегнатите страни, в това число маски и респираторно съоръжение, нужно за битката с COVID-19.

По-рано Свветовната банка разгласи, че отпуска 12 милиарда $, с цел да се помогне на бедните страни в битката с ковид.

„ Смятаме, че в този момент е момента да бъдат подхванати защитни ограничения при положение, че епидемията стане по-тежка “, сподели още Кристалина Георгиева.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР