Международният валутен фонд (МВФ) ще въведе мерки за повишаване на

...
Международният валутен фонд (МВФ) ще въведе мерки за повишаване на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева с първа поява пред медии след потвърдената подкрепа от МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) ще вкара ограничения за повишение на прозрачността при потреблението на специфичните права на тираж - СПТ (валутата на фонда - бел. ред.). Това заяви през днешния ден на конференция в границите на Есенните срещи на МВФ и Световната банка ръководещият шеф на Фонда Кристалина Георгиева, представена от Ройтерс.
Тя посочи, че е доста обнадеждена от проектите на членки на МВФ да канализират СПТ към уязвими страни и чака да бъде достигната задачата от 100 милиарда $.
Георгиева добави, че е окуражена и от съвещанието на изпълнителния съвет по предлагането за поверителен фонд за резистентност, отбелязва Българска телеграфна агенция. По думите й някои страни членки на МВФ са изразили интерес да поддържат новия фонд.

Високопоставени представители на Фонда от няколко месеца се пробват да съберат поддръжка за нов инструмент за възобновяване и резистентност, който членовете му да могат да употребяват, с цел да дарят или заемат своя дял от 650 милиарда $ новосъздадени СПТ на страни с ниски или междинни приходи като опция на механизма за понижаване на бедността и напредък, който може да се употребява единствено от най-бедните страни.

МВФ доста деликатно следи обстановката с инфлацията, сподели още шефката на вашингтонската валутна институция. Тя предвижда, че в развитите стопански системи инфлацията ще отслабне доникъде на 2022 година. По думите на Георгиева се чака инфлационният напън да бъде временен, само че при ускорена имунизация и ускорено възобновяване.

Служителите на огромни институции би трябвало да имат повече благоприятни условия да рапортуват за терзания в работата си. Така Георгиева отговори на въпрос какви са изводите ѝ от абсурда, при който бе упрекната, че като основен изпълнителен шеф на Световната банка е повлияла на класацията на Китай в отчета „ Да правиш бизнес “. 

В първата си медийна поява след експлоадирането на скнадала Георгиева благодари на Изпълнителния съвет на фонда за „ задълбочения и неутрален “ обзор на проблема. Припомняме, че през вчерашния ден Изпълнителният съвет на МВФ отхвърли след подробна инспекция обвиняванията към нея като неоснователни и съобщи, че ѝ гласоподава цялостно доверие в качеството ѝ на ръководещ шеф на Международния валутен фонд. Изпълнителният съвет излезе и със умозаключение, че няма основателни доказателства, че Георгиева е оказвала напън върху  чиновници на Световната банка да манипулират данни в отчета " Да правиш бизнес " в интерес на Китай. 

На днешната конференция Кристалина Георгиева съобщи също, че чака МВФ и Световната банка да продължат да работят в тясно съдействие и след проблема с " проблематичния отчет ", както самата тя го дефинира.

" Имало е хора, които не са се чувствали в правото си да приказват. Ако би трябвало да се върна обратно, в случай че знаех, че има такива, бих желала да мога да проведа диалог с тях ", съобщи Георгиева, съгласно която проблемите могат да се вземат решение в полемики. " Обадиха ми се, с цел да се върна в банката през януари 2017-та, тъй като имаше разтърсвания. Моралът измежду чиновниците беше на доста ниско равнище. Имаше атмосфера на боязън. Девет месеца по-късно проучване – през септември същата година, имаше изследване измежду екипа, което сподели доста повишаване на доверието към висшестоящите чиновници. Асоциацията на чиновниците го назова „ Фактора Кристалина “.

Георгиева напомни, че абсурдът с отчета няма нищо общо с Международния валутен фонд и съобщи, че във фонда има отлични процедури за събиране, верификация и разбор на постъпилите данни, както и голям брой прегледи за надзор на работата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР