Международният валутен фонд (МВФ) ще разпредели около 650 млрд. USD

...
Международният валутен фонд (МВФ) ще разпредели около 650 млрд. USD
Коментари Харесай

МВФ предостави безпрецедентна помощ на света

Международният валутен фонд (МВФ) ще разпредели към 650 милиарда USD нови специфични права на тираж (СПТ) на своите членове на 23 август, давайки „ забележителен запас в ръцете “ на редица страни за битка с пандемията, породена от ковид. Най-голямото до момента систематизиране на паричните запаси на МВФ ще обезпечи спомагателна ликвидност за международната стопанска система, допълвайки валутните запаси на страните членки и намалявайки зависимостта им от по-скъпия вътрешен или външен дълг.

" Разпределението е неповторим инструмент, който се дава на света и, в случай че се употребява рационално, то той неповторима опция за битка с тази невиждана рецесия ", сподели ръководещият шеф Кристалина Георгиева.

Страните могат да употребяват разпределението на СПТ, с цел да поддържат стопанските системи си и да засилят битката с рецесията с ковид, само че не би трябвало да употребяват фискалното пространство, с цел да забавят нужните стопански промени или преструктуриране на дълга, се споделя в обособен документ на Фонда.

Страните-членки на МВФ ще получават СПТ - единица за замяна на фонда, подкрепена от долари, евро, йени, лири стерлинги и юани - съразмерно на съществуващите им квотни дялове във фонда.

Георгиева сподели, че към 275 милиарда USD от разпределените средства ще бъдат ориентирани към развиващия се пазар и разрастващите се страни, като към 21 милиарда USD ще бъдат ориентирани към страни с ниски приходи. МВФ предизвиква богатите страни, които получават СПТ, да ги насочат към по-бедните страни, които се нуждаят повече от тях.

" МВФ също продължава да работи по основаването на възможен Тръст за резистентност, който би могъл да употребява СПТ, с цел да помогне на най-уязвимите страни за структурна промяна, в това число справяне с изменението на климата ", сподели Георгиева.

Друга опция, съгласно нея, би могло да бъде канализирането на СПТ в поддръжка на кредитирането от задгранични банки за развиване.

Последното систематизиране на СПТ на МВФ беше през 2009 година, когато страните членки получиха 250 милиарда USD запаси за СПТ, с цел да оказват помощ за облекчение на следствията от международната финансова рецесия.

За да изразходват своите СПТ, страните първо ще би трябвало да ги обменят за съществени твърди валути, като от тях се изисква да намерят желаеща страна сътрудник за продан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР