Международният валутен фонд (МВФ) няма да влоши октомврийската си прогноза

...
Международният валутен фонд (МВФ) няма да влоши октомврийската си прогноза
Коментари Харесай

МВФ: 2023-а ще е поредна тежка година за световната икономика, но все още може да избегнем глобална рецесия

Международният валутен фонд (МВФ) няма да утежни октомврийската си прогноза за растежа на международната стопанска система за тази година, която е на равнище от 2,7%. Това заяви в четвъртък ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, представена от " Ройтерс ".

Ръководителят на фонда акцентира, че опасенията на някои специалисти за скока на цените на петрола не са оправдани и обстановката на пазарите на труда в доста страни остава постоянна. В същото време,  2023 година ще бъде още една сложна година  за международната стопанска система, равнището на инфлация ще остане устойчиво високо. Георгиева не чака нова година на следващи намаления като предходната година, като се изключи ненадейно развиване. Според нея развиването на международната стопанска система ще доближи дъното преди етапа на възобновяване тази година и ще стартира да се форсира през 2024 година

" Траекторията на закъснение на световния стопански напредък ще се разгърне през втората половина на 2023 година, евентуално до края на 2023 година, след което през 2024 година ще забележим по-висок напредък от 2023 година ", сподели Георгиева.

Управляващият шеф на МВФ обаче споделя, че 2023 година ще бъде година на провокации, изключително откакто централните банки са изправени пред сложното решение какъв брой повече ще би трябвало да свият стопанските системи си на фона на продължаващата висока инфлация. Тя също по този начин има вяра, че световната криза към момента може да бъде избегната.

Според Георгиева, Китай е единственият най-съществен фактор за световния напредък тази година. Ако те китайските управляващи запазят курса, тогава към средата на годината Китай ще се трансформира в позитивен фактор за междинния световен стопански напредък ", сподели тя.

Миналия октомври фондът предвижда световен напредък от 2,7% тази година и 3,2% за 2022 г . Актуализираният януарски отчет на МВФ за вероятностите пред международната стопанска система ще бъде оповестен на 31 януари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР