Международният трибунал под егидата на ООН, заседаващ в Нидерландия, оправда

...
Международният трибунал под егидата на ООН, заседаващ в Нидерландия, оправда
Коментари Харесай

Международният трибунал: Един виновен, трима без доказана вина за убийството на Рафик Харири

Международният арбитражен съд под егидата на Организация на обединените нации, заседаващ в Нидерландия, оправда през днешния ден трима от четиримата подсъдими по делото за убийството на някогашния ливански министър председател Рафик Харири при бомбен атентат в Бейрут през 2005 година и откри за отговорен единствено един, съобщи ДПА.

Специалният съд по делото беше основан през 2007 година

 Отложиха присъдите за Харири, които може още веднъж да раздрусат Ливан Виж още

Съдията постанови, че Салим Джамил Аяш е измежду основните виновни за покушението и го откри за отговорен по обвиняване в обмисляне и осъществяване на терористично нахлуване, както и за убийството на Харири и още 21 души. През септември ще бъде оповестена присъдата против Аяш, евентуално пожизнен затвор.

Вината на Хасан Хабиб Мерхи, Асад Хасан Сабра и Хюсейн Хасан Онейси " не бе потвърдена без подозрения ", реши съдията и означи, че доказателствата против тримата са били съвсем напълно косвени.

Четиримата обвинени, които са членове на " Хизбула ", са съдени задочно.

Съдията установи, че покушението е " безспорно политически акт " и означи, че Харири е възнамерявал да се кандидатира за преизбиране и да постави завършек на сирийската доминация в Ливан.

Четенето на присъдата продължи няколко часа. Заключенията на съда са изложени са 2600 страници.

Трибуналът не откри директни доказателства за съучастничество на " Хизбула " или държавното управление на Сирия.

Няма доказателства, че управлението на подкрепяната от Иран шиитска мюсюлманска формация " Хизбула " или сирийското държавно управление са забъркани в бомбения атентат. Това съобщи през днешния ден съдията Дейвид Ре от профилирания съд, произнасящ присъдата по делото за атентата против Харири, съобщи Ройтерс.

Съдът е на мнение, че Сирия и " Хизбула " може да са имали претекстове за елиминиране на Харири и на неговите политически съдружници, само че няма доказателства, че управлението на Хизбула е било забъркано по какъвто и да е метод в убийството му. Няма и директни доказателства за сирийска интервенция, сподели съдията.

Харири бе погубен при бомбен атентат против неговия конвой на 14 февруари 2005 година в Бейрут. Заедно с него починаха 21 души и 226 бяха ранени от мощната детонация на камион с 3000 кг експлозив, провокирала усетен на километри земен трус.

След произнасянето на присъдата в Холандия десетки последователи на Харири се събраха на гроба му в Бейрут, като четяха стихове от корана и полагаха бели цветя. Синът му, Саад Харири, прикани почитателите на татко му да не вършат проява по улиците, с цел да се избегне опълчване с деятели на шиитската формация " Хизбула ".

В изявление за в. " Кориере каузи сера " ливанският президент Мишел Аун дефинира убийството на Харири като политическо закононарушение, само че добави, че страната му ще одобри всяко решение на профилирания съд по делото, съобщи ТАСС. Аун сподели, че това закононарушение е оказало мощно влияние върху хода на политическите събития в Ливан.

По-рано главен обвинен по делото беше Мустафа Бадредин, само че от 2016 година той е считан за мъртъв. Предполага се, че е бил погубен в атентат покрай летището на сирийската столица Дамаск, където се е сражавал на страната на сирийските държавни сили, добавя Франс прес.

Лидерът на Хизбула Хасан Насралла отхвърли да съобщи четиримата обвинени на интернационалното правораздаване и отхвърли всички обвинявания против тях. Той дефинира процеса като политически и сподели, той може да породи междуособици в Ливан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР