Международният съд (МС) днес ще обяви решението си по исканията

...
Международният съд (МС) днес ще обяви решението си по исканията
Коментари Харесай

Международният съд ще се произнесе по делото за геноцид срещу Израел

Международният съд (МС) през днешния ден ще разгласи решението си по настояванията за изключителни ограничения по делото за геноцид, заведено от Южна Африка против Израел, заяви " Гардиън ".


БГНЕС напомня, че Южна Африка подаде иск против Израел на 29 декември 2023 година, като съобщи, че страната е нарушила отговорностите си по " Конвенцията за геноцида ", и изиска незабавни ограничения за попречване на по-нататъшни, съществени и непоправими вреди на правата на палестинския народ според Конвенцията.

Ако поисканите от Южна Африка незабавни ограничения от Съда бъдат признати, без значение че това решение ще бъде наложително за Израел, процесът всъщност на делото се чака да отнеме години.

Решението, което Съдът ще вземе през днешния ден, не се отнася до това дали Израел е работил в несъгласие с " Конвенцията за геноцида ", а единствено допуска краткотрайни ограничения, към които страните би трябвало да се придържат до вземането на дефинитивно решение по делото, с цел да се предотвратят вредите от възможната опасност от геноцид.

Макар Министерски съвет да смята за задоволително Южна Африка да показа " рационални " обосновки при разглеждането на настояването за защитни ограничения, той ще прегледа въпроса дали в Газа е имало геноцид всъщност на делото. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР