Международният панаир в Пловдив да получи статут на недвижима културна

...
Международният панаир в Пловдив да получи статут на недвижима културна
Коментари Харесай

Камарата на архитектите: Пловдивският панаир да бъде обявен за паметник на културата

Международният панаир в Пловдив да получи статут на недвижима културна полезност с категория " национално значение ". Това предлага Камарата на архитектите в България (КАБ) в писмо до Министерството на културата, оповестиха от Камарата.
Още по темата
От професионалната организация считат, че с оглед настъпилата смяна в собствеността на панаира е значимо да бъдат подхванати ограничения за запазване на достоверността и функционалностите на един от знаците на град Пловдив. По този метод ще се подсигурява, че новият мажоритарен притежател ще работи за поддържане и развиване на концепцията на международното ревю и няма да приключи активността му за реализация на други капиталови планове.

" Пловдивският панаир заслужава да бъде разгласен за монумент на индустриалното завещание, защото има значима историческа роля за развиването на търговско-икономическата политика на България. На 15 август 2022 година той означи 130-тата си годишнина. Изложението следва да бъде вписано и в Националния указател на нематериално културно завещание за запазване на характерната концепция и еднаквост на панаира ", безапелационни са от КАБ.

В момента пловдивската архитектурна гилдия прави изследване на архитектурното завещание на града от ХХ век, което включва и Пловдивския панаир. Припомняме, че това е едно от най-старите и най-знаковите изложби освен на Балканите, само че и в цяла Европа. Началото му е сложено през 1891 година, когато държавното управление на Стамболов взема решение за образуване на огромно ревю в Пловдив. Откриването му става на 15 август 1892 година с огромен боен церемониал в наличието на княз Фердинанд I, представители на държавното управление и непознати дипломати. Подготвяно с огромен възторг и благодарение на доста експерти, първото ревю съумява да развие мащаби, които впечатляват: то доближава обща повърхност 80 000 кв. м, като участниците са от 24 разнообразни страни. През 30-те години на ХХ век панаирът в Пловдив получава статут на народен изложбен център на България и е признат за член на Международната асоциация на изложбената промишленост (UFI), най-авторитетната световна организация в сектора. След това неговото развиване продължава доста интензивно и постоянно в синхрон със международните трендове, с цел да се утвърди през днешния ден като един от водачите в Югоизточна Европа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР