Международният олимпийски комитет (МОК) ще изпълни 25 препоръки от проекта

...
Международният олимпийски комитет (МОК) ще изпълни 25 препоръки от проекта
Коментари Харесай

МОК ще работи за равенство между половете в спорта

Международният олимпийски комитет (МОК) ще извърши 25 рекомендации от плана си за тъждество сред половете. Програмата цели да понижи половата дискриминация, като насърчи по-голямо присъединяване на дамите във всички аспекти на спорта.

Проектът, който получи утвърждение от управлението на МОК през февруари, обгръща разнообразни области в спорта, изкуството, финансите и ръководството на хора. От Международния олимпийски комитет са уверени, че 25-те точки са добра основа за бъдещи стъпки в устрема за тъждество сред половете.

" Въпросът не опира до това да създадем просто вярното нещо. То е в полза на всички нас - почитателите, фамилиите, всички девойки и дами, които изцяло са съумели да осъществят фантазиите си посредством присъединяване си в спорта ", съобщи президентът на МОК Томас Бах по случай Международния ден на дамата в четвъртък.

Той добави, че до края на месеца комитетът ще показа обстоен отчет за равенството сред половете. " МОК има значимата отговорност да предприеме дейности по отношението на равенството сред половете, което е главно човешко право с голямо значение и главен принцип от олимпийската харта ", добави Бах.

 МОК ще работи за тъждество сред половете в спорта
© Reuters

Международната федерация по лека атлетика (IAAF) също ще работи в тази тенденция. До 2027 година два от четирите управителни поста в Съвета на IAAF ще бъдат заети от дами.

" Имаме тъждество в заплащането и играта, само че не и тъждество в управителните позиции ", сподели президентът на IAAF Себастиан Коу.

В понеделник той беше упрекнат, че e дал подвеждащи отговори по въпроси, свързани с корупция и допинг в съветската атлетика след просторен отчет на английската парламентарна комисия за спорта.

" Поставянето на цели е значимо, само че изследванията демонстрират, че задачите би трябвало да бъдат подкрепени от стратегии за обучение и развиване, които притеглят повече дами във всички области на спорта. Нужен е районен фокус, защото бариерите при навлизането на дамите, са разнообразни в страните, от които идват ", съобщи Стефани Хайтауър, член на Съвета на IAAF.

Първите стъпки за тъждество сред половете в олимпийското придвижване направи олимпийския комитет на Испания. В края на януари той сътвори комисия на дамите, която да усили въздействието им в спорта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР