Международният олимпийски комитет (МОК) планираше да обяви промяната по време

...
Международният олимпийски комитет (МОК) планираше да обяви промяната по време
Коментари Харесай

Възстановиха легендарен американски атлет като златен медалист от Олимпийските игри през 1912 година

Международният олимпийски комитет (МОК) планираше да разгласи смяната по време на 110-ата годишнина от триумфа на Торп, който по-късно бе наименуван от краля на Швеция Густав V, като „ най-великият спортист в света “.

Джим Торп, който е от индиански генезис, губи купите си, защото няколко месеца по-късно стана ясно, че е получил възнаграждение, с цел да играе бейзбол в ниските дивизии в продължение на две лета, което е в нарушаване на олимпийските правила в оня интервал. Случилото е описвано като първият интернационален скандал в спорта.

За мнозина Торп остава най-великият спортист. Той е определен от организация АП за състезател номер 1 на първата част от века в гласоподаване през 1950 година. През 1982-а, 29 години след гибелта му МОК връчи дубликати на златните медали на фамилията му, само че олимпийските му върхове не бяха възобновени, нито статусът му като златен олимпийски медалист в двете дисциплини.

Преди две години започва петиция за оповестяването на Джим Торп за едноличен победител в петобоя и десетобоя от 1912 година. Той бе посочен от МОК като делящ първото място в формалните документи.

„ Приветстваме обстоятелството, че с помощта на дейната поддръжка на придвижването Bright Path Strong, бе открито решение “, сподели президентът на МОК Томас Бах в изказване.

„ Това е една необикновена обстановка, която провокира извънреден жест на великодушие от националните олимпийски комитети “, добави Бах.

Световната Атлетика – управителното тяло на леката атлетика в интернационален проект също утвърди връщането на върховете, потвърдиха от МОК.

Джим Торп реализира три пъти по-добър резултат от най-близкия си съперник в петобоя и записа 688 повече точки от втория в десетобоя. По време на церемонията по закриването на Игрите Крал Густав V се обръща към Торп с думите: „ Господине, вие сте най-великият спортист в света “.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР