Международният олимпийски комитет допуска спортистите от Беларус и Русия да

...
Международният олимпийски комитет допуска спортистите от Беларус и Русия да
Коментари Харесай

Ще участват ли спортистите от Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж?

Международният олимпийски комитет позволява спортистите от Беларус и Русия да вземат участие в идната Олимпиада под безпристрастен байрак. Квалификациите в някои дисциплини започнаха, само че съгласно специалисти не всички спортисти ще бъдат позволени до спортния конгрес. А повода е войната в Украйна, която продължава.
Подобни протести има от 1992 година насам. Руската инвазия в Украйна сътвори нова обстановка и Международният олимпийски комитет пробва да реализира консенсус. Но има огромно неодобрение измежду доста федерации. Мисля, че спортистите от Беларус и Русия ще са с доста лимитирано наличие.
Даниел Райхе, състезателен специалист

През март Международният олимпийски комитет предложи съветските и беларуските спортисти да бъдат допускани под безпристрастен байрак, в случай че не поддържат обществено войната в Украйна и не са свързани с армията. Много олимпийски федерации обаче към момента нямат ясни критерии за допускането на състезателите.

Освен това година преди началото на Олимпиадата в Париж уредниците обичайно изпратиха предложения до Националните олимпийски комитети на Игрите. Поканени са 203 страни, само че Беларус и Русия не са измежду тях.
Това е доста сериозно решение. Не бива да забравяме, че доста съветски и беларуски спортисти не поддържат войната. Трудно е да се реши по какъв начин да се работи. Международният олимпийски комитет търси компромис, който да устройва всички.
Даниел Райхе, състезателен специалист

По-рано Украйна забрани на спортистите си да вземат участие в Олимпиади, в които се състезават хора от Беларус и Русия – без значение дали става дума за народен или за безпристрастен байрак.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР