Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на

...
Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на
Коментари Харесай

Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин

Международният углавен съд в Хага издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин по обвинявания за осъществяване на военни закононарушения в Украйна. Кремъл дефинира заповедта като възмутителна, само че лишена от голяма важност във връзка с Русия, която не е страна по Римския статут на Международния углавен съд. Бившият президент Медведев съпостави заповедта с изтъквам, тоалетна хартия. Евросъюзът и Киев я приветстваха като значимо решение за интернационалното правораздаване и народа на Украйна.

Руският водач е издирван за нелегално депортиране на деца и нелегално прекачване на хора от окупирани територии на Украйна в Руската федерация. По същите обвинявания трибуналът в Хага издаде и заповед за арест на Мария Алексеевна Лвова-Белова, която е прокурист по правата на децата към съветски президент.

" Съдиите разгледаха информацията и доказателствата, показани от прокурора Карим Хан и откриха, че са налице достоверни данни за обвиняване против тези лица за хипотетични закононарушения. Международният углавен съд прави своята част от работата. Съдиите издадоха заповеди за арести. Изпълнението им зависи от интернационалното съдействие ", съобщи Пьотър Хофмански - ръководител на Международния углавен съд.

Международният углавен съд за военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид е учреден през 2002 година В него членуват 123 страни, бюджетът му за тази година е 170 милиона евро. В момента в ход са 17 следствия. Случаите обгръщат Украйна, африкански страни като Уганда, Демократична република Конго и Кения, Венецуела в Южна Америка, само че и Мианма и Филипините в Азия.

Русия подписа Римския статут през 2000 година, само че не го ратифицира с цел да стане член на трибунала. В следствие Москва отдръпна подписа си през 2016 година

" Самата дефиниция е възмутителна и неприемлива. Русия, като доста други страни, не признава юрисдикцията на този съд. Следователно всяко сходно решение е незначително и невалидно за Руската федерация от правна позиция. Това е всичко, които желая и мога да кажа за това решение ", съобщи Дмитрий Песков - представител на Кремъл.

Песков не разяснява въпрос дали Путин се опасява да посети страна, която признава Международния углавен съд.

На 16 февруари в Кремъл Мария Лвова Белова осведоми президента, че е осиновила дете от Мариупол - украинският град станал един от знаците на войната при завладяването му от съветската войска напролет на предходната година. Днес Белова съобщи, че заповедта от Хага удостоверява нейната работа в помощ на децата в нейната страна.

Киев приветства заповедта за арест на Путин. " Това е единствено началото ", написа в Телеграм шефът на президентската администрация Андрей Йермак. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк означи, че заповедта за арест " трансформира света ".

" Колелото на правораздаването се върти ", означи в Туитър външният министър Дмитро Кулеба. Украинската прокуратура приветства решението на Хага като " историческо " и означи, че интернационалните водачи ще си помислят три пъти преди да свидлив ръката на Путин. В понеделник в Москва пристига .
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР