Международният наказателен съд (МНС) разкри във вторник хакерски инцидент -

...
Международният наказателен съд (МНС) разкри във вторник хакерски инцидент -
Коментари Харесай

Хакери атакуваха Международния наказателен съд

Международният углавен съд (МНС) разкри във вторник хакерски случай - пробив в една от най-високопоставените интернационалните институции в света, предава Ройтерс.

Международният углавен съд сподели, че е разкрил необикновена интензивност в своята компютърна мрежа в края на предходната седмица, което е провокирало отговор, който към момента продължава. Говорител отхвърли да разяснява какъв брой сериозна е хакерската офанзива, дали е изцяло отразена или кой може да стои зад нея.

" Бяха подхванати незабавни ограничения за отговор на този случай с киберсигурността и за намаляване на въздействието му ", се споделя в малко изказване на МНС.

МНС е непрекъснато настоящ арбитражен съд за военни закононарушения в Хага, основан през 2002 година, с цел да преглежда военни закононарушения и закононарушения против човечеството. В момента прокурорите в съда организират 17 следствия на обстановки в Украйна, Уганда, Венецуела, Афганистан и Филипините, наред с други.

През март съдът влезе в новините, когато по съмнение за нелегално депортиране на деца от Украйна. Кремъл отхвърля обвиняванията и юрисдикцията на съда.

Силно сензитивните документи в МНС могат да включват всичко - от доказателства до имена на предпазени очевидци , макар че съдът не разкрива каква част от системите му е била налична.

Съдът сподели в изказването си, че продължава да " проучва и смекчава въздействието на този случай " благодарение на нидерландското държавно управление. Съдът съобщи, че също по този начин подхваща стъпки за подсилване на своята киберсигурност.

" Приоритет се дава и на гарантирането, че главната работа на Съда продължава ", се споделя в изказването.

Нидерландската разследваща организация (AIVD) съобщи в годишния си отчет за 2022 година, че МНС съставлява " интерес за Русия, тъй като проверява вероятни съветски военни закононарушения в Грузия и Украйна ". През юни 2022 година AIVD разкри, че е, в опит да проникне в съда.

През август 2023 година прокурорът на МНС Карим Хан сподели, че хакерските атаки могат да бъдат част от бъдещи следствия на военни закононарушения и предизвести, че самият МНС може да бъде уязвим и би трябвало да ускори отбраната си.

" Дезинформацията, унищожаването, смяната на данни и приключването на поверителна информация може да попречи на правораздаването в МНС и като такива да съставляват закононарушения в границите на юрисдикцията на МНС, които могат да бъдат разследвани или преследвани ", написа той във Foreign Policy.
 Хакерска офанзива удари полски новинарски уеб сайтове
Хакерска офанзива удари полски новинарски уеб сайтове

Властите подозират Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР