Международният наказателен съд (МНС) официално установи, че Монголия е възпрепятствала

...
Международният наказателен съд (МНС) официално установи, че Монголия е възпрепятствала
Коментари Харесай

Монголия наруши Римския статут, като не арестува Путин

Международният углавен съд (МНС) публично откри, че Монголия е попречила работата на съда и е нарушила Римския статут, откакто е отказала да арестува Владимир Путин по време на визитата му в страната. Съобщението акцентира, че въпросът за по-нататъшни дейности е предаден на Асамблеята на държавите-членки на МНС " заради сериозността на отхвърли на Монголия ", съгласно прессъобщение, представено от БиБиСи.

 

Не е ясно какви последици може да понесе Монголия, защото съдът не разполага с механизми, с цел да принуди страната да извърши отговорностите си.

Путин посети Монголия през септември, откакто МНС издаде заповед за арест на съветския водач през 2023 година Тази заповед задължава 124-те страни членки на съда, в това число Монголия, да го арестуват и да го предадат в Хага за правосъден развой, в случай че стъпи на тяхна територия.

 

По време на визитата на Путин, Европейският съюз (ЕС) разкритикува Монголия за неуспеха й да извърши заповедта за арест. Говорителят на украинското външно министерство Георгий Тихий акцентира, че неспособността на Монголия да задържи Путин е забележителен удар за Международния углавен съд и системата на наказателното право, добавяйки, че Монголия е разрешила на упрекнат нарушител да избегне правораздаването.
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР