Международният наказателен съд (МНС) е започнал разследване на взривяването на

...
Международният наказателен съд (МНС) е започнал разследване на взривяването на
Коментари Харесай

Зеленски: Международният наказателен съд е започнал разследване на взривяването на Каховския язовир

Международният углавен съд (МНС) е почнал следствие на взривяването на Каховския язовир, заяви президентът на Украйна, Володимир Зеленски, в последното си видеообръщение, предава новинарският канал CNN.

 

Това събитие е една от най-големите промишлени и екологични произшествия в Европа през последните десетилетия. Взривът аргументи заличаване на цели села, наводнение на аграрни земи и спиране на достъпа до сила и питейна вода за десетки хиляди хора, като провокира и големи екологични вреди.

 

Президентът Зеленски удостовери, че представители на МНС към този момент посетиха Херсонска област в Украйна. Още в първия ден след злополуката, основният прокурор изпрати искане до прокуратурата на МНС за осъществяване на следствие, което към този момент е стартирано, цитира " Фокус ".

 

Според наличната информация, както Киев, по този начин и Москва се упрекват взаимно за причиняването на пробива на язовира, макар че не е ясно дали гърмежът е бил умишлен или е резултат от структурна щета. Двете страни също се упрекват в обстрел по време на напъните за евакуация на жителите от следените от тях региони.

 

Президентът Зеленски означи, че е извънредно значимо представителите на интернационалното правораздаване да видят персонално последствията от този " съветски терористичен акт " и да чуят, че съветският гнет продължава, в това число с обстрел на наводнените територии и зоните за евакуация.

 

Той акцентира, че украинското държавно управление сътрудничи интензивно с следствието на МНС и обезпечава цялостен достъп до засегнатите региони.

 

 



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР