Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията

...
Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията
Коментари Харесай

НАД 100 МИЛИАРДА ДОЛАРА ИЗПРАНИ В „КРЕДИТ СЮИС”

Международният журналистически план за следствие на проведената престъпност и корупцията (OCCRP) прави следващите разкрития
https://www.occrp.org/en/suisse-secrets/historic-leak-of-swiss-banking-records-reveals-unsavory-clients
Въпреки две десетилетия обещания от Credit Suisse да се бори с противозаконни средства, данните, изтекли от банката, разкриват, че тя е обслужвала десетки нарушители, диктатори, чиновници на разузнаването, глобени партии и политически артисти с голямо благосъстояние.

Йеменски разузнавач, забъркан в изтезания. Синове на азербайджански мощен мъж, който ръководи планинска територия като своя персонална феодална благосъстоятелност. Бюрократи, упрекнати в разграбване на петролните благосъстояния на Венецуела и ускорение на изпадането й в филантропична рецесия.

Те идват от целия свят, всеки е обвързван с друг подкупен, властнически режим и всеки се обогатява по собствен личен метод. Но има едно нещо, което ги сплотява: къде са държали парите си.

С близо 50 000 чиновници и 1,5 трилиона швейцарски франка активи под ръководство на 1,5 милиона клиенти, този банков колос към момента е единствено втората по величина банка в Швейцария.
Новото световно следствие, ръководено от немския вестник Süddeutsche Zeitung и OCCRP с присъединяване на сътрудници от 48 страни разкрива повече от 18 000 сметки, принадлежащи на задгранични клиенти, които са скрили парите си в Credit Suisse.

След месеци черен труд: разкрити са банкови сметки на корумпирани политици, нарушители, шпиони, диктатори и други съмнителни персонажи. Това не са неразбираеми имена, техните злодеяния постоянно могат да бъдат разпознати посредством нормално търсене в Гугъл.

*** Сметките в тази история са деноминирани в швейцарски франкове. Тъй като цената на франка се колебае с течение на времето, ние преобразувахме средствата по сметката в техните исторически еквиваленти в щатски долари.

Сред клиентите на Credit Suisse бяха фамилията на началник на египетското разузнаване, който наблюдаваше изтезанията на обвинени в тероризъм от ЦРУ; италианец, упрекнат в пране на незаконни средства за прословутата незаконна група Ндрангета; немски изпълнителен шеф, който подкупи нигерийски чиновници за контракти за телекомуникации; краля на Йордания Абдула II, който притежаваше една сметка на стойност 230 милиона швейцарски франка (223 милиона долара) в своя пик, даже когато страната му получаваше милиарди задгранична помощ, венецуелски елити, упрекнати в плячкосване на държавната петролна компания и така нататък

Това следствие е следващ и доста тежък удар против банката след другия огромен скандал с прането на пари от Брендо, който проверявах преди десетина години., а в този момент е обект на правосъдно дело против нея.

Григор Лилов
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР