Международният филмов фестивал в чешкия курортен град Карлови Вари започна

...
Международният филмов фестивал в чешкия курортен град Карлови Вари започна
Коментари Харесай

Украйна протестира срещу показването на руски филм на фестивала в Карлови Вари

Международният кино фестивал в чешкия курортен град Карлови Вари стартира през днешния ден на фона на разногласия, откакто Украйна стачкува против прожекцията на съветски филм паралелно с украински кинопродукции, съобщи Асошиейтед прес.

Преди началото на 56-ото издание на фестивала няколко водещи украински режисьори и украинският дипломат в Прага стачкуваха против включването в програмата на кино лентата " Капитан Волкогонов избяга ".

Украинският дипломат Евгений Перебийнис съобщи в отворено писмо, че би било " нечовешко " да се излъчват украински филми паралелно с съветски филм, който е основан с поддръжката на съветското министерство на културата, в миг, в който съветски военни са " направили зверства " при нашествието си в Украйна.

Организаторите споделиха, че съгласно тях " Капитан Волкогонов избяга ", чиято премиера беше предходната година на фестивала в Кан, съдържа индиректни рецензии против сегашните съветски управляващи.

В Карлови Вари ще бъдат показани също и четири украински кино лентата, както и още осем, които са продуцирани или копродуцирани от Украйна.

След като през 2020 година фестивалът беше анулиран, а на идната година се състоя със забавяне поради пандемията, кулминационната точка на тазгодишното му издание ще настъпи с гала в чест на австралийския артист и притежател на " Оскар " Джефри Ръш, с която ще се означи приноса му към международното кино.

През 1997 година Ръш завоюва премията " Оскар " за основна мъжка роля във кино лентата " Блясък ".

Организаторите ще почетат и американския артист Бенисио дел Торо, който също е притежател на премията на американската кино академия, както и чеха Болек Поливка.

Фестивалът ще продължи до 9 юли. За огромната премия " Кристален глобус " са номинирани 12 кино лентата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР