Международният фестивал за улични изкуства 6Fest ще привлече стотици посетители

...
Международният фестивал за улични изкуства 6Fest ще привлече стотици посетители
Коментари Харесай

Международният фестивал 6Fest превръща Габрово в Столица на уличните изкуства

 gabrovo5  gabrovo  gabrovo1  gabrovo3  gabrovo4
Международният фестивал за улични изкуства 6Fest ще притегли стотици гости на 18, 19 и 20 май в Габрово. За втора поредна година упоритостта на фестивала е да трансформира Столицата на хумора Габрово в Столица на уличните изкуства.

Артисти от България и чужбина ще показват циркови представления, светлинен карнавален церемониал, марионетно шоу, рискови каскади и други. Международният фестивал за градски изкуства и благополучие 6Fest още веднъж ще се организира редом с обичайния Карнавал на Габрово.

Повечето от събитията на 18 и 19 май ще бъдат в централната градска част – пешеходната улица „ Радецка “ и градската градина, известна като Градинката с мечето.

От Унгария идва групата за актуален цирк „ Firebirds “, взела участие в огромни фестивали като Sziget festival в Будапеща и Burning Man festival в Съединени американски щати. На 6Fest в Габрово унгарците ще гостуват с шоуто на кокили „ Stilt Walkers “ и цирковото шоу “Steam On ” – притежател на премия от Kremnice Gagy Festival.

Георги Гъделев и Театрална компания „ Соулмейд “ ще зарадват габровци и гостите на града с марионетното шоу „ Кабаре на конци “.

Една от най-успешните модерни циркови обединения в България „ Цирк де ла Люлин “ идват с посетител актьора от Венецуела Диего Контрерас. Техничният акробат се занимава с цирк от 15-годишна възраст. В представленията си Диего употребява въздушни воали, трапец, обръч, летящ трапец, китайски стълб и още доста.

За първи път се провежда безвъзмезден тур по маршрут в центъра на Габрово, разкриващ пред искащите тайните истории, места и събития на Габрово.

За първи път ще бъде показано „ Предизвикателството на гибелта на Худини “. Уникалната каскада от летящ балон ще бъде изпълнена от Българския Худини – габровският илюзионист Йордан Белев от „ Куик Хендс Проджект “. Невижданата каскада ще се случи на стадион „ Априлов “ в Габрово на 19 май.

Кулминацията на 6Fest 2018 ще бъде светлинен карнавален церемониал на Театър на огъня и сенките “Fireter ”. Закриващото фестивално събитие е на 20 май вечерта на централния площад „ Възраждане “ в Габрово. По бул. „ Априлов “ ще премине огромна светеща апаратура, задвижвана от актьори с карнавални костюми на кокили. Парадът ще приключи с огнено шоу и фойерверки.

„ Габрово има близо 200-годишна традиция в уличните изкуства. Това е неповторимо събитие за България. Още преди Освобождението във възрожденско Габрово се организира национален празник с увеселителен темперамент, наименуван „ Олелийня “. В началото на ХХ век Олелийнята се трансформира в карнавално (маскарадно) шествие. От 60-те години на ХХ век карнавалът в Габрово оформя и познатия ни актуален образ. В ХХІ век Габрово може да е модерна фестивална и карнавална дестинация, нашата цел е 6Fest да се трансформира в традиция “ – споделя фестивалният шеф и основател на 6Fest Момчил Цонев.

Освен уредник на Международен фестивал за градски изкуства и благополучие 6Fest Момчил Цонев от 10 години се занимава с културни и арт планове в Габрово. Създател е на първата онлайн енциклопедия за Габрово Gabrovowiki от 2013 година, по модела на международната енциклопедия Уикипедия. През 2014 година основава най-популярния и досега туристически клип за Габрово „ Щастливо Габрово / Happy Gabrovo “. През 2015 година пуска първата компютърна игра за Габрово Gabroville. Автор е на 4 книги за Габрово – „ Имало едно време в Габрово ”, „ Габрово и габровци в остарялата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.) ”, „ Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов ” (трите в съавторство с историка Даниела Цонева) и „ Снежно Габрово за деца ”.

Всички събития от Международния фестивал за градски изкуства и благополучие 6Fest са с вход свободен. Организатори са съдружие „ Обществен комитет „ Васил Левски “ – Габрово “ и Момчил Цонев. Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Община Габрово по Програма Култура 2018.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР