Международният фестивал на маскарадните игри Сурва“ в Перник се завръща.

...
Международният фестивал на маскарадните игри Сурва“ в Перник се завръща.
Коментари Харесай

След три години пауза: Фестивалът „Сурва“ се завръща в Перник

Международният фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ в Перник се завръща. В последните три години провеждането му не се състоя поради водната рецесия и пандемията от ковид.

Близо 10 000 носители на маскарадната традиция от страната и чужбина са декларирали присъединяване в идното 29-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „ Сурва ”. Той ще се организира от 27 до 29 януари.

„ За мое страдание, откогато съм кмет, не съм провеждал „ Сурва “. Може би тази година ще има рекорден брой участници. Всеки, който не се е докосвал до фестивала, би трябвало да го направи. Няма такава страст “, сподели кметът на Перник Станислав Владимиров в ефира на bTV. Той добави, че ще има доста изненади.

Поради огромния брой участници тази година фестивални дефилета ще има и в трите дни. Общо 118 са групите от България, като 45 от тях са от област Перник. 15 са групите от чужбина. В младежката „ Сурвакариада “, която се организира в границите на фестивала, се чака да се включат 25 групи, съобщи БНР.

Пъстър, зрелищен, живописен – интернационалният фестивал „ Сурва “ е най-авторитетната в България и на Балканите, изява на обичайните национални игри и традиции с маски. Едно от най-големите му достолепия е неговата последователност. Фестивалът се провежда от 1966 година. От 1985 година има статут на интернационален, а през 1995 година Перник е признат за член на Федерацията на европейските карнавални градове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР