Международният екип от консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка

...
Международният екип от консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка
Коментари Харесай

Консултантският екип от мултинационалния консорциум IDOM представи пред общинските съветници идеен проект на детска болница в Бургас

Международният екип от консултанти на определения от Европейската капиталова банка испански мултинационален консорциум IDOM /ИДОМ/ показа през днешния ден пред общинските съветници абстрактен план на бъдещата детска болница в Бургас. На срещата участваха още кметът на Бургас Димитър Николов, регионалният шеф на Бургас Стойко Танков, ръководителят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, Борислава Габровска - консултант в представителството на Европейската капиталова банка в София, доктор Георги Паздеров – Директор РЗИ Бургас, представители на управлението на Университет " Проф. доктор Асен Златаров " и на Факултета по медицина, на Български лекарски съюз.

В 70-годишната си история Консорциумът, определен от Европейска капиталова банка е проектирал до момента над 100 лечебни заведения в целия свят, а екипът, който е създал плана на детска болница в Бургас, се състои от експерти от над 10 страни.

 Представянето на абстрактен план на детска болница в Бургас Представянето на абстрактен план на детска болница в Бургас Източник: Община Бургас
" Благодаря на представителството на Европейската капиталова банка в България в лицето на госпожа Габровска. От съвсем две години работим с екпертите на Банката и на интернационалния консорциум, определен от Европейска инвестиционна банка. В началото по тематиката за детското опазване на здравето – бях уверен единствено, че Бургас би трябвало да има Детска болница. Постепенно разбрах, че когато боледува дете, боледува цялото семейство. Затова задачата ни е да лекуваме освен детето, че ние работим не просто по план за нова постройка, а по напълно нова философия за лекуване. Защото когато боледува едно дете, това е стрес за цялото семейство ", показа кметът Николов при започване на срещата.

По плана досега специалистите направиха 4 визити в Бургас, изявленията и срещи със заинтригувани страни, интернационалните и български специалисти. Подробно е оценена демографска и здравна информация, както и статистика за заболеваемостта измежду децата в Бургас и в Югоизточния район за пет години обратно. Въз основа на това екипът изготви отчети с оценка на потребностите, финансово-икономически разбор, функционална конструкция и стратегия на болничното заведение, и обстоен план за инфраструктурата на болничното заведение, както и за оборудването.

" Много значимо ни е да се сътвори школа за развиване на медицината в Бургас и в частност на педиатрията. Затова откакто изградим болничното заведение, тя да би трябвало скоро по-късно да кандидатства пред страната за приемане на акредитация за база за образование на лекари и медицински експерти по педиатрични специалности – т. е. тя би трябвало да стане и университетска болница. По време на визитите ми в разнообразни детски лечебни заведения в Европа ми направи усещане, че положителните лечебни заведения са тези, в които има доста студенти. Това би трябвало да се случи и в Бургас ", съобщи още кметът Николов и добави, че нито една партия или политически представител не би трябвало да приема тази болница като политически план.

" Идеята е надпартийна и родена от потребностите на Бургас и многочислените срещи с родители. Тази концепция е подкрепена от всички политически сили и всички управляващи – локални и държавни. Имаме писма за единодушие от някогашния министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, от министър Сербезова, от министъра на районното развиване, от ректора на Университет " Проф. Асен Златаров " и декана на Медицинския факултета. От всички институции, които имат общо с плана и зависи реализацията му. Благодаря на всички ", добави още кметът Николов.

" Заставам твърдо зад плана и ще вложа всички старания за реализацията му ", съобщи регионалният шеф Стойко Танков.

 Представянето на абстрактен план на детска болница в Бургас Представянето на абстрактен план на детска болница в Бургас Източник: Община Бургас
" Това е значим план за Европейската капиталова банка, която обезпечава поддръжка на значими Европейски планове. Техническата помощ, в границите на която се реализират всички действия по плана е напълно безплатна, екипът е определен от банката, като си коства да се спомене, че имаше огромен интерес от огромни консултантски компании. Както сами ще се уверите осъществена е голяма работа от доста огромен екип. Надявам се тази презентация да ви развълнува и да покаже триумфа досега ", добави още Борислава Габровска от представителството на Европейска инвестиционна банка в България.

Международният експертен екип показа идейния план за Многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания в Бургас, която се планува да бъде ситуирана на общински терен в непосредствена непосредственост до УМБАЛ " Бургас ". Теренът е определен неслучайно. Местоположението му ще разреши синергия сред двете лечебни заведения, както на равнище налична техническа и здравна инфраструктура, по този начин и като здравна експертиза. Това ще спести време и средства за реализирането на плана, защото няма да е належащо закупуването на земя и вложението в построяването на техническа инфраструктура. Осигурената транспортна досегаемост на терена е в допълнение преимущество.

Проектът планува лечебното заведение да бъде на 8 етажа, в които ще ситуирани няколко съществени бранша от активността на Болницата – Амбулаторно поделение за съвещания и диагностика, Спешно поделение, Стационарен блок със 133 кревати, от които 10 интензивни, разпределени в 5 клиники и 15 отделения по обособените специалности:
Детска нефрологияДетска кардиологияДетска гастроентерологияОртопедия и травматологияДетска ендокринологияДетска хирургияЛицево-челюстна хирургияПулмология и фтизиатрияХематологияРехабилитация и физикална медицинаИнтензивно лечениеОчни болестиУши-нос-гърлоАлергологияИнфекциозни заболявания
В Болницата ще бъдат основани условия за игри и занимания на пациентите, като е планувано потребление на част от покривните пространства, на вътрешни пространства и тераси, а оборудването ще бъде в ярки цветове и детски тематики, с цел да оказва помощ за акомодацията на децата. Целта е от момента, в който пациентите и техните родители дойдат в лечебното заведение, те да бъдат посрещнати от отзивчива и друга болнична среда, в която да получат оптимално добра и съответна здравна помощ, и грижи по време на своя престой.

Проектът планува да бъде построена съвременна болница, съобразена с околната среда и с оптималната енергийна успеваемост и потребление на екологично чисти артикули и технологии. Сградната инфраструктура планува още потребление на възобновими енергийни източници и разнообразни форми на диверсифициране на енергийните източници за усъвършенстване на разноските за електрическа и топлоенергия.

След като идейния план, направен от консорциума е подготвен, идната стъпка пред интернационалния екип е приготовление на тръжната документи. Веднага откакто бъде записано сдружението, като юридическо лице, бургаската болница ще кандидатства за член на Европейската организация на детските лечебни заведения ECHO (European Children’s Hospitals Organisation), която сплотява водещите педиатрични лечебни заведения в Европа.

В развой на създаване е Програма за развиване на фрагментите в Многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания Бургас, посредством която да бъдат привлечени лекари и експерти по здравни грижи от Бургас, от Югоизточния район и от цяла България.

Многопрофилната болница за интензивно лекуване на деца в Бургас ще бъде част от плана Модел за интегрирана детска здравна грижа на територията на Югоизточен район, с който общините от областите Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен ще аплайват пред Програма Развитие на районите 2021 – 2027 година

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР