Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който традиционно

...
Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който традиционно
Коментари Харесай

406 души от Великотърновска област са се изследвали за ХИВ и СПИН тази година

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който обичайно се отбелязва в третата неделя на месец май, тази година мина под мотото „ Подготовката за бъдещето се основава на опита ни от предишното! “.

Кампанията е цялост от начинания за поощряване на здравно-сексуалното обучение и разговор в уязвимите общности и за ускорение на застъпническите дейности в посока към настоящи политики в региона на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса.

От началото на годината до 9 май 2018 година са открити нови 95 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и дами, от общия брой регистрирани лица за тази година е почти 8:1 (мъже/жени). От новорегистрираните заболели 5,3% са се инфектирали при инжекционна приложимост на опиати, а над 90% – по полов път, 53% от които при хомо или бисексуален контакт.

Във Великотърновска област в Кабинета за гратис и анонимно проучване за ХИВ и СПИ в РЗИ – Велико Търново, от началото на годината са минали 406 души, на възраст от 16 до 83 години, от които 287 дами и 119 мъже.

По мотив на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ – 20 май 2018 година, РЗИ – Велико Търново организира акция за гратис и анонимно проучване за ХИВ и СПИ, като част от акцията „ Клиника навън “, извършена на 17 май в парк „ Марно поле “ – Велико Търново – изследвани и съветвани са 61 лица (10 мъже и 51 жени), на възраст от 16 до 83 години.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР