Международният ден на студентите се отбелязва официално от 17-тиноември 1941

...
Международният ден на студентите се отбелязва официално от 17-тиноември 1941
Коментари Харесай

17 ноември е Международен ден на студентите

Международният ден на студентите се отбелязва публично от 17-тиноември 1941 година
Датата е определена през същата година от Международния студентски съвет (приета и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон, където е осъществено първото честване в символ на респект към гибелта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 година
На тази дата хитлеристки елементи в окупираната Чехословакия нападат протестиращи студенти от Карловия университет в Прага. Жертва стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.
На същата дата студенти от Политехниката на Атина стартират митинг против военната хунта през 1973 година Техният митинг е смачкан, а армията влиза с танкове в университета. В чест на този митинг денят е формален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.
Пак на тази дата през 1989 година отбелязването на деня с проява в Прага дава началото на Нежната гражданска война. Ето за какво денят се празнува в Чехия и Словакия и като Ден на битката за независимост и народна власт.
Ръководствата на разнообразни университети от целия свят празнуват този ден и в символ на почитание към задграничните студенти в тези университети.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР