Международният Ден на Scratch ще се проведе във Варна на

...
Международният Ден на Scratch ще се проведе във Варна на
Коментари Харесай

Международният Ден на Scratch ще се проведе във Варна на 12 май

Международният Ден на Scratch ще се организира във Варна на 12 май, от 10.00 ч. в Юнашкия салон. Събитието е проведено от Община Варна, в партньорство с Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “. Очаква се в Деня на Scratch да се включат над 150 варненски възпитаници, учители и родители, които ще показват познания, умения и компетентности по програмиране и STEM-проекти.

Scratch е среда за програмиране, в която се основават анимирани истории, интерактивни игри и сюжети за филми. Позволява на децата, до момента в който се забавляват с изображения, звуци и анимация, елементарно да усвоят правилата на образното програмиране. Scratch дава независимост за моделиране на разнообразни обекти от околната среда, като по този метод обогатява културата на децата и развива креативното мислене и уменията за връзка. От 2018 година програмирането със Scratch е включено в учебниците за 3 клас по Компютърно моделиране. По време на Деня на Scratch, родителите на третокласници ще могат да научат на място какви умения развива компютърно моделиране в учебно заведение или в извънкласните форми.

Вече са оповестени спортните категории за Деня на Scratch, в които младите програмисти, техните преподаватели и родители могат да изпращат планове от 29 април до 10 май 2019 година Авторите на най-хубавите оферти ще получат награди и ще имат опция да показват своите разработки в Юнашкия салон.

На 12 май за учениците от 3-ти и 4 клас е състезанието за анимация, а от 3-ти от 7. клас – е надпреварата за най-атрактивна компютърна игра. За учителите и обучителите е състезанието за методически разработки, в който могат да се вземат участие по тематиките " Визуално програмиране със Scratch “, " Изчислително мислене (Computational Thinking) и Scratch “, а също и с планове " Scratch и STE(A)M “. Ученическите тимове ще се правят оценка в състезанието " STE(A)M другари “, а в случай че екипът включва дете и неговите родители, планът им ще се състезава в " STE(A)M фамилия “.

Екипът по компютърни науки на ВСУ " Черноризец Храбър “ е подготвил методически запаси за учители, които ще даде в Деня на Scratch.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР