Международният ден на жената се празнува всяка година на 8

...
Международният ден на жената се празнува всяка година на 8
Коментари Харесай

Денят на жената: История и традиции

Международният ден на дамата се чества всяка година на 8 март. Това е ден за интернационално самопризнание на икономическите, политическите и публичните достижения на дамите.

Историята на празника стартира през 1857 година в Ню Йорк, когато е проведен един от първите протестни манифестации на дамите, работещи в текстилните заводи. Те упорствали за равни права с мъжете, понижаване на работното време и възстановяване изискванията на труд.

През 1909 година Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на дамата. До 1913 година американките са го отбелязвали последната неделя от месец февруари.
 
На 27 август 1910 година в Копенхаген се организира първата интернационална конференция на дамите, проведена от социалистическия интернационал. По предложение на немската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се чества деня на работничките и на интернационалната им взаимност, за да се активизират необятните женски трудови маси за битка за пълноправие с мъжете във всички публични сфери на живота.
 
В резултат на това решение Международният ден на дамата се празнува за първи път през 1911 година в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и дами вземат участие в шествия.

От 1914 година отбелязването на празника в другите страни е на датата 8 март. Той се свързва при започване на века с битката за политическо, икономическо и обществено пълноправие.

През 1977 година Общото заседание на Организация на обединените нации взема решение 8 март да стане Международен ден за правата на дамите.

По време на социализма 8 март беше много политизиран. Но последователно се трансформира в един по-интимен и по-земен празник. Безспорно той e с обичаи в България. Много хора го празнуват и през днешния ден.

Осми март е формален празник в Афганистан, Ангола, Армения, Азербайджан, Беларус, Буркина Фасо, Камбоджа, Китай (само за жените), Куба, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Македония (само за жените), Мадагаскар (само за жените), Молдова, Монголия, Непал, Русия, Таджикистан, Уганда, Украйна, Замбия и доста други страни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР